Ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή (MIVAT)

χειρουργική ενδοκρινών αδένων

Η MIVAT (Minimally Invasive Video Assisted Thyreoidectomy) είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοπόρος χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα, η οποία εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα χειρουργικά κέντρα

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: λεπτά
Συνολικές προβολές: 11500

Κώστας Μπουρολιάς, ΩΡΛ χειρουργός κεφαλής & τραχήλου Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος

  επικοινωνήστε με τον γιατρό

θυρεοειδεκτομή

Τι είναι η ελάχιστα επεμβατική – ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή;

Η MIVAT (Minimally Invasive Video Assisted Thyreoidectomy) ή ελάχιστα επεμβατική βίντεο–ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή ονομάζεται η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο χειρουργός καλείται να αφαιρέσει τον θυρεοειδή αδένα μέσω μίας πολύ μικρής τομής που γίνεται στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου (λαιμού), χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδοσκόπια, κάμερες υψηλής ανάλυσης και ειδικά χειρουργικά εργαλεία.

Η χειρουργική προσπέλαση προβάλεται σε μεγένθυση σε μεγάλες οθόνες στο χώρο του χειρουργείου, ώστε ο χειρουργός να μπορεί να πραγματοποιεί την επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

thyroid

Κατά την παλαιότερη κλασική θυρεοειδεκτομή απαιτείται μια τομή περίπου 8 εκατοστών για την ολοκλήρωση της, ενώ στην MIVAT το μέγεθος της τομής είναι περίπου 2 cm.

Από την μικρή αυτή τομή εισέρχεται κατάλληλο ενδοσκόπιο, που εξασφαλίζει στον χειρουργό καλύτερη οπτική εικόνα, μεγέθυνση των ανατομικών δομών του τραχήλου και ασφαλέστερη προσπέλαση στα ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία που γειτνιάζουν στον θυρεοειδή αδένα. Από την ίδια μικρή τομή εισέρχονται και τα ειδικά σχεδιασμένα χειρουργικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνται για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης επέμβασης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της MIVAT;

turis

Τα πλεονεκτήματα της MIVAT σε σχέση με παλαιότερες τεχνικές αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα είναι:

 • η ασφαλέστερη προσπέλαση στα ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία που γειτνιάζουν στον θυρεοειδή αδένα, όπως η τραχεία, τα λαρυγγικά νεύρα και οι παραθυρεοειδείς αδένες
 • η πληρέστερη αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα χωρίς υπολείμματα ιστών, εξαιτίας της μεγένθυσης που παρέχει η ειδική οπτική. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις υπόπτων για κακοήθεια όζων, όπου απαιτείται ολική θυρεοειδεκτομή
 • το σημαντικά μικρότερο μέγεθος της τομής
 • ο μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
 • οι λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές
 • η μικρότερη παραμονή στην κλινική (μία ημέρα νοσηλεία)

Σε ποιές περιπτώσεις εφαρμόζεται η MIVAT;

Η ένδειξη για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα τίθεται από τον ειδικό ενδοκρινολόγο ιατρό. Η ελάχιστα επεμβατική – ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή μπορεί να εφαρμοστεί, μετά από την απαραίτητη προεγχειρητική αξιολόγηση από την εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα, στις περισσότερες περιπτώσεις θυρεοειδεκτομής, ακόμα και σε εκείνες όπου υπάρχει υποψία για πιθανή κακοήθεια.

Βάσει διεθνώς θεσπισμένων κριτηρίων, η MIVAT δεν συνιστάται σε περιπτώσεις:

 • συνοδού χρόνιας θυρεοειδίτιδας
 • επανεπέμβασης
 • πολύ μεγάλης βρογχοκήλης (μεγάλο μέγεθος θυρεοειδούς) ή πολύ μεγάλων επιμέρους όζων
 • τραχηλικών μεταστάσεων που απαιτούν τραχηλικό λεμφαδενικό καθαρισμό

Υπάρχουν εναλλακτικές μεθόδοι αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα;

endoscopy

Τα τελευταία χρόνια έχουν προταθεί πολλές διαφορετικές προσπελάσεις για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Από αυτές που ξεχωρίζουν είναι η ρομποτική θυρεοειδεκτομή που απαιτεί μεγαλύτερο διεγχειρητικό χρόνο και ακριβό ιατρικό εξοπλισμό, η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή χωρίς την βοήθεια ενδοσκοπίου, και η MIVAT. Η τελευταία θεωρούμε ότι εξασφαλίζει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στον χειρουργό μια επέμβαση με μεγάλου βαθμού ασφάλεια και λιγότερες επιπλοκές.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;

Οι θεωρητικές επιπλοκές της MIVAT δεν διαφέρουν από αυτές της παλαιότερης κλασικής θυρεοειδεκτομής, αν και η πιθανότητα και η βαρύτητα ορισμένων επιπλοκών μειώνεται σαφώς με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο. Οι θεωρητικές, ευτυχώς πολύ σπάνιες, επιπλοκές είναι:

 • περιεγχειρητική αιμορραγία
 • επιμόλυνση του χειρουργικού τραύματος
 • κάκωση των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων που προκαλούν βράγχος φωνής
 • προσωρινός ή μόνιμος υποπαραθυρεοειδισμός
 • υποτροπή της νόσου λόγω παραμονής υπολειμματικού ιστού

Όπως σε όλες τις ενδοσκοπικές χειρουργικές μεθόδους, υπάρχει και στην περίπτωση της ΜIVAT ανά πάσα στιγμή η δυνατότητα διεξαγωγής της κλασικής ανοικτής μεθόδου, εάν για τεχνικούς λόγους η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος δεν είναι εφικτή. Σε μία τέτοια (εξαιρετικά σπάνια) περίπτωση, κατά την διάρκεια της επέμβασης διενεργείται μεγαλύτερη τομή και εφαρμογή της κλασικής μεθόδου.

Πού μπορώ να κάνω την επέμβαση;

Η νέα κλινική Τσεπέτη διαθέτει όλον τον εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό για την πραγματοποίηση μίας επέμβασης MIVAT. Η κατάλληλα διαμορφωμένη χειρουργική αίθουσα για ενδοσκοπικές επεμβάσεις διαθέτει σύγχρονες χειρουργικές μονάδες, μοντέρνες ενδοσκοπικές κάμερες και ευμεγέθεις απεικονιστικές συσκευές που παρέχουν στον ενδοσκόπο χειρουργό την άνεση και ασφάλεια να πραγματοποιήσει ένα ασφαλές χωρίς επιπλοκές χειρουργείο.

Πόσο θα παραμείνω στην κλινική;

Ο μέσος όρος παραμονής στην κλινική είναι μία ημέρα. Ο ασθενής κάνει εισαγωγή την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης και την επόμενη ημέρα μπορεί να λάβει εξιτήριο από την κλινική. Ο παραπάνω χρόνος παραμονής μπορεί να αυξηθεί στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • ο τόπος διαμονής σας βρίσκεται περισσότερα από 70 Κm μακριά από την κλινική
 • δεν υπάρχει κάποιος να παραμείνει δίπλα σας για 48 ώρες μετά την χειρουργική επέμβαση
 • εάν οι μετεγχειρητικές τιμές του ασβεστίου είναι ιδιαίτερα χαμηλές όπου θα χρειαστεί παραμονή στην κλινική για μία ακόμα ημέρα

Τι θα πρέπει να κάνω πριν το χειρουργείο;

Επικοινωνήστε καταρχήν με την γραμματεία της χειρουργικής ομάδας για να κλείσετε ένα ραντεβού. Τα στοιχεία επικοινωνίας αναφέρονται παρακάτω.

Η προεγχειρητική προετοιμασία αρχικά προϋποθέτει την γνωριμία με την ιατρική ομάδα της κλινικής που αποτελείται από τους θεράποντες χειρουργούς, τους αναισθησιολόγους της κλινικής καθώς και την προϊσταμένη της χειρουργικής αίθουσας. Οι ιατροί θα σας εξετάσουν και θα συζητήσουν διεξοδικά μαζί σας οτιδήποτε αφορά στην χειρουργική επέμβαση και την αναισθησία.

Ακολουθεί προαιρετική ξενάγηση στους χώρους της κλινικής, με σκοπό να εξοικειωθεί ο θεραπευόμενος με τους χώρους και τους θαλάμους νοσηλείας.

thyroid ultrasound

Μετά την λήψη του ατομικού ιατρικού ιστορικού θα πρέπει να γίνει ο προεγχειρητικός έλεγχος που αποτελείται συνήθως από:

 • Γενικές εξετάσεις αίματος
 • Καρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμησης
 • Ακτινογραφία θώρακος, εάν κριθεί απαραίτητο
 • Ενδοκρινολογική και χειρουργική εκτίμηση με διενέργεια προεγχειρητικού υπερηχογραφήματος από τους ίδιους τους χειρουργούς

Αφού καθοριστεί η προεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή, ολοκληρώνεται ο έλεγχος πριν από την χειρουργική επέμβαση και καθορίζεται ο χρόνος που θα διεξαχθεί η ενδοσκοπική χειρουργική.

thyroid ultrasound

Τι ακριβώς γίνεται μέσα στο χειρουργείο;

Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ο αναισθησιολόγος αφού χορηγήσει τα φάρμακα της νάρκωσης τοποθετεί ένα τραχειοσωλήνα ώστε να μπορεί να αερίζει το αναπνευστικό σύστημα κατά την διάρκεια του χειρουργείου. Ο συγκεκριμένος σωλήνας φέρει ειδικούς αισθητήρες ώστε κατά την διάρκεια της χειρουργικής προσπέλασης με την βοήθεια του νευροδιεργέτη να μπορεί η χειρουργική ομάδα να αναγνωρίζει το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο που είναι υπεύθυνο για την κινητικότητα των γνησίων φωνητικών χορδών.

Στην συνέχεια θα αναλάβει η χειρουργική ομάδα να αποστειρώσει και να τοποθετήσει αποστειρωμένα καλύμματα στην περιοχή που θα γίνει η τομή. Θα γίνει μια τομή 2 περίπου εκατοστών στην πρόσθια τραχηλική χώρα, 4 εκατοστά πάνω από την λαβή του στέρνου. Από την μικρή αυτή τομή τοποθετείται το ενδοσκόπιο και τα χειρουργικά εργαλεία για την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Μετά το πέρας της επέμβασης η τομή κλείνει με ειδικά ράμματα ενώ κάποιες φορές μπορεί να τοποθετηθεί και παροχέτευση, εάν η χειρουργική ομάδα κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο.

Πονάει η συγκεκριμένη ενδοσκοπική επέμβαση;

Μετά το πέρας της επέμβασης και αφού ο θεραπευόμενος ανανήψει από την γενική αναισθησία μεταφέρεται στον θάλαμο νοσηλεία όπου και παραμένει εκεί έως και την λήψη του εξιτηρίου. Το χρονικό αυτό διάστημα λαμβάνει αναλγητική αγωγή και έτσι δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος αλλά ελαφρά ενόχληση. Αυτό είναι και ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης επέμβασης αφού το χειρουργικό τραύμα είναι κατά πολύ μικρότερο σε σχέση με παλαιότερες τεχνικές.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Συνήθως οι θεραπευόμενοι που υποβάλλονται σε MIVAT αναφέρουν μία μικρή αδυναμία για περίπου μία εβδομάδα. Μετά από το διάστημα αυτό μπορούν να εργασθούν σε εργασίες που δεν απαιτούν μεγάλη μυϊκή προσπάθεια. Υπάρχουν ασθενείς που μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο επιστρέφουν στην εργασία τους σε 48 ώρες. Η οδήγηση επιτρέπεται 48 ώρες μετά την επέμβαση ενώ η κίνηση της κεφαλής επιτρέπεται αμέσως μετά το χειρουργείο εφόσον δεν υπάρχει πόνος στην περιοχή της τομής. Την τρίτη ημέρα μετά το χειρουργείο ο θεραπευόμενος μπορεί να κάνει μπάνιο αποφεύγοντας να βρέξει την περιοχή της τομής.

Πρέπει να επιστρέψω στην κλινική μετά την επέμβαση;

Πέντε ημέρες μετά την επέμβαση πρέπει να αφαιρεθούν τα ράμματα και για το επόμενο κοντινό διάστημα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες μετρήσεις ασβεστίου στο αίμα μέχρι την αποκατάσταση των τιμών αυτού. Μετά την αποκατάσταση των τιμών του ασβεστίου η χειρουργική ομάδα, αφού λάβει την γνωμάτευση της ιστολογικής εξέτασης του παρασκευάσματος, θα συντάξει ένα ενημερωτικό δελτίο με το πρακτικό της χειρουργικής επέμβασης, ώστε ο θεραπευόμενος να εξετασθεί στην συνέχεια από τον θεράποντα ενδοκρινολόγο του.

Γιατί πρέπει να επιλέξω την MIVAT;

Η ιατρική και ιδιαίτερη η χειρουργική είναι μια δυναμική επιστήμη που συνεχώς εξελίσσεται και βελτιώνεται. Στην ιατρική δεν είναι λίγες οι φορές που αναθεωρούνται θεραπείες και πρακτικές που είχαν εφαρμογή για χρόνια.

Η ενδοσκοπική χειρουργική ομάδα της νέας κλινικής Τσεπέτη έχει σαν σκοπό να εκμεταλλευτεί την πείρα και ασφάλεια των παλαιών χειρουργικών τεχνικών εκμεταλλευόμενη την τεχνολογία και επιστήμη με σκοπό την βελτίωση των παροχών υγείας. Σκοπός της MIVAT είναι να πραγματοποιήσουμε μία ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με το λιγότερο τραυματικό αποτέλεσμα αποφεύγοντας τις σημαντικές επιπλοκές της επέμβασης που έχουν να κάνουν με το παλίνδρομο λαρυγγικό νεύρο και τους παρθυρεοειδείς αδένες.

Η ιατρική ομάδα της MIVAT θυρεοειδεκτομής

Η ελάχιστα επεμβατική – ενδοσκοπικά υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή διενεργείται στην Κεντρική Κλινική Τσεπέτη από μία στενά συνεργαζόμενη ιατρική ομάδα, η οποία διενεργεί κάθε επέμβαση MIVAT ως αρμονικό σύνολο, διασφαλίζοντας μέγιστη τεχνογνωσία και ασφάλεια για τον ασθενή.

Γραμματεία

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28210 54738 - Κινητό: 698 35 15 699

Χειρουργοί

 1. Μπουρολιάς Κωνσταντίνος
  Χειρουργός κεφαλής και τραχήλου
  Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης
  Διευθυντής ΩΡΛ Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης
   
 2. Τσιλεδάκης Γεώργιος
  Ειδικός χειρουργός γενικής & ενδοσκοπικής χειρουργικής
  Επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημιακής Κλινικής Charité Βερολίνου
  Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη
   

Αναισθησιολόγοι

 1. Θωμαδάκης Νικόλαος
  Αναισθησιολόγος
  Διευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη
   
 2. Σβετσώφ Ιωάννης
  Αναισθησιολόγος
  Υποδιευθυντής Αναισθησιολογικού Τμήματος Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη
   
σύνταξη και επιμέλεια κειμένου
Κώστας Μπουρολιάς, ΩΡΛ χειρουργός κεφαλής & τραχήλου
Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Καλέστε στο +30 28210 54738 - 28210 28828 ή στείλτε μας το μήνυμα σας.
βρείτε άλλα άρθρα σχετικά με
       
βρείτε άλλα άρθρα στην θεματική ενότητα
Χειρουργική   Ωτορινολαρυγγολογία  
εξωτερικές πηγές
1. Πλήρη ιατρικά άρθρα σχετικά με την ελάχιστα επεμβατική βίντεο υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή MIVAT στο PubMed Central
2. Επιστημονικά άρθρα, δημοσιεύσεις και αποτελέσματα κλινικών μελέτων για την ελάχιστα επεμβατική βίντεο υποβοηθούμενη θυρεοειδεκτομή MIVAT στο PubMed
χειρουργική ενδοκρινών αδένων

Αφαίρεση θυρεοειδούς - νέες εξελίξεις στην θυρεοειδεκτομή Αναλυτικό άρθρο σχετικά με την χειρουργική του θυρεοειδούς, τις ενδείξεις της θυρεοειδεκτομής, τις πιθανές επιπλοκές και τις μοντέρνες μεθόδους ασφαλούς αφαίρεσης του αδένα.
Συνολικές προβολές: 3567
Ημ/νία δημοσίευσης:
προεγχειρητικός έλεγχος

10 ερωτήσεις προς τον ιατρό πριν από κάθε χειρουργείο Η αναλυτική ενημέρωση του ασθενή από τον θεράποντα χειρουργό θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι κάθε χειρουργικής επέμβασης. Τι πρέπει να διευκρινιστεί στη συζήτηση πριν από το χειρουργείο;
Συνολικές προβολές: 19526
Ημ/νία δημοσίευσης:
σύνταξη και επιμέλεια κειμένου

τίτλος ανάρτησης Ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή (MIVAT)

περίληψη Η MIVAT (Minimally Invasive Video Assisted Thyreoidectomy) είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοπόρος χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα, η οποία εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα χειρουργικά κέντρα

θεματική ενότητα
Χειρουργική   Ωτορινολαρυγγολογία  
 
σχετικό με
       
 
αξιολόγηση
4.7 αστέρια σε 6387 αξιολογήσεις
 
άδεια χρήσης
Το κείμενο αυτό διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0, η οποία προβλέπει την ελεύθερη αναπαραγωγή, διανομή και παρουσίασή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφερθεί το όνομα και η ιδιότητα του/των συντακτών και η Ιατρική Βιβλιοθήκη σαν μέσο δημοσίευσης.
 
τελευταία επεξεργασία
el - 1448 λέξεις
 

Γίνετε συντάκτης της Ιατρικής Βιβλιοθήκης

Όλοι οι συντάκτες αποκτούν προσωπική ιστοσελίδα εντός της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, στην οποία μπορούν να καταχωρηθούν στοιχεία επικοινωνίας, βιογραφικό, λοιπές δημοσιεύσεις και γενικότερα οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κρίνεται απαραίτητο από τον ίδιο τον συντάκτη.

Αν ενδιαφέρεστε να δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο στην Ιατρική Βιβλιοθήκη, παρακαλώ αποστείλετε το κείμενο προς καταχώρηση μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην παρακάτω διεύθυνση:

Εγγραφή στην τροφοδοσία RSS

Οι τροφοδοσίες Really Simple Syndication (RSS) αποτελούν έναν εύκολο τρόπο ανάγνωσης των πιο πρόσφατων δημοσιεύσεων της Ιατρικής Βιβλιοθήκης.

Εγγραφείτε τώρα στο αρχείο ροής - τροφοδοσίας της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα μια σύνοψη, όποτε δημοσιεύεται νέο περιεχόμενο ή γίνεται ενημέρωση των κειμένων. Η εγγραφή γίνεται στον browser ή και στο smartphone μέσω προγραμμάτων ανάγνωσης RSS, όπως π.χ. το Feedly

Διεύθυνση RSS της Ιατρικής Βιβλιοθήκης:
https://chaniaclinic.com/rss-library

Σημείωση για τον αναγνώστη

Τα κείμενα που καταχωρούνται στην Ιατρική Βιβλιοθήκη ελέγχονται από την επιστημονική ομάδα της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη για την γενική εγκυρότητά τους, με βάση την καθιερωμένη ιατρική πρακτική και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Εντούτοις, στα άρθρα μπορεί να εκφράζονται και προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη, βασισμένες στην ατομική του κατάρτιση και εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση, τα κείμενα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απαιτούμενη εξέταση, διάγνωση και θεραπεία από τον ιατρό σας.

chaniaclinic
η νέα κλινική σας στην Κρήτη

ακολουθήστε μας στα social media

chaniaclinic
Κεντρική Κλινική Τσεπέτη
Τηλεφωνικό κέντρο: 28210 28828 Φαξ: 28210 28829

Παπαναστασίου 9, πλατεία Δικαστηρίων, 73133 Χανιά Κρήτη GR

35.51020 24.03289

Ο καιρός στα Χανιά 29/05/2022 11:18: πολύ ασθενής άνεμος (2 bft) βόρειος εώς βορειοδυτικός, αραιές νεφώσεις, 29 °C
αραιές νεφώσεις

Ιατρική Βιβλιοθήκη

Η Ιατρική Βιβλιοθήκη είναι μια online συλλογή ιατρικών άρθρων, βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και άλλων ενημερωτικών κειμένων σε θέματα υγείας, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών και του ευρύτερου κοινού.

Μεταβείτε τώρα στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

Βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων

Βίντεο με παρουσίαση ιατρικών περιστατικών θα βρείτε στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

καθώς και στο κανάλι της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτης στο YouTube >>

@chaniaclinic on twitter
check up: οικονομικά πακέτα προληπτικού ελέγχου
menu
χάρτης τηλέφωνο email twitter
© 2022 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΣΕΠΕΤΗ - ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ All rights reserved