Βίντεο λαπαροσκοπικών - αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων
ιατρικά περιστατικά
Παρουσίαση ιατρικών περιστατικών με επισύναψη βίντεο από ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές - αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις
Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: λεπτά
Συνολικές προβολές: 1971

Στην ενότητα αυτή θα θέλαμε να παρουσιάσουμε ενδεικτικά κάποιες ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές - αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις, παραθέτοντας ταυτόχρονα τόσο στοιχεία του ιατρικού περιστατικού, όσο και το αντίστοιχο βίντεο της επέμβασης. Τα στοιχεία αυτά παρατίθονται φυσικά ανώνυμα.
1. Εισαγωγή
1.1 Τι είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική;
Η Ενδοσκοπική Χειρουργική είναι ο τομέας εκείνος της Χειρουργικής, κατά τον οποίο γίνεται χρήση ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων, μόνιτορ και οπτικών ινών (ενδοσκοπίου - κάμερας) για την διεξαγωγή μίας χειρουργικής επέμβασης με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.
Σε αντίθεση με τις ανοικτές, συμβατικές χειρουργικές μεθόδους, στην ενδοσκοπική χειρουργική η εισαγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού γίνεται συνήθως διαμέσου φυσιολογικών κοιλοτήτων ή μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα, μήκους λίγων μόνο χιλιοστών.
Με την βοήθεια ενός κατάλληλου μέσου (αερίου ή υγρού διαλύματος), δημιουργείται ο απαραίτητος χώρος για την διεξαγωγή της εκάστοτε επεμβασης, ενώ με την χρήση ειδικών απεικονιστικών συστημάτων υψηλής ανάλυσης, οι ιστοί μεγενθύνονται και προβάλλονται έγχρωμα σε οθόνη.
Αυτό επιτρέπει στον ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό τόσο την λεπτομερή εξέταση των ιστών όσο και την άμεση χειρουργική θεραπεία της αντιστοιχης πάθησης.
1.2 Πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής
Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής - ενδοσκοπικής χειρουργικής, σε σχέση με τις συμβατικές χειρουργικές μεθόδους είναι:
- βελτιωμένη ορατότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές των ιστών
- πολύ μικρότερο τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, που σχετίζονται με αυτό
- σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
- ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική
- ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία
- καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών
2. Γενική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική
2.1 Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (χολοκυστολιθίαση)
Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση αφορά σε μία γυναίκα 42 ετών με συμπτωματική χολοκυστολιθίαση (λίθοι στην χολυδόχο κύστη με παρατεταμένες ενοχλήσεις), η διάγνωση της οποίας έγινε με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα ενω είχε προηγηθεί πρόσφατα γαστροσκόπηση.
Μετά τις απαραίτητες προεγχειρητικές προετοιμασίες και αναλυτική ενημέρωση της ασθενούς, η χοληδόχος κύστη αφαιρέθηκε ελάχιστα επεμβατικά, με λαπαροσκόπηση, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Η ασθενής πήρε εξιτήριο από την κλινική την επόμενη ημέρα και επέστρεψε στις καθημερινές της δραστηριότητες και στο χώρο εργασίας της εντός λίγων ημερών.
Βίντεο: Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο 'πέτρες στην χολή (χολολιθίαση)', στο άρθρο για την λαπαροσκόπηση και στο Τμήμα Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.
2.2 Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή (οξεία σκωληκοειδίτιδα)
Η επείγουσα αυτή επέμβαση διεξήχθη αργά το βράδυ μετά από διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας σε νεαρό άτομο με οξύ κοιλιακό πόνο μέσω κλινικής εξέτασης, υπερηχογραφήματος και αιματολογικού - βιοχημικού ελέγχου.
Η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρέθηκε ελάχιστα επεμβατικά μεσω λαπαροσκόπησης. Κατά την διάρκεια της επέμβασης διαπιστώθηκε φλεγμονώδης σκωληκοειδίτιδα σε οπισθοτυφλική θέση, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Στον ασθενή χορηγήθηκε περιεγχειρητικά ενδοφλέβια αντιβιοτική και αναλγητική αγωγή. Ο ασθενής πήρε εξιτήριο από την κλινική την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.
Βίντεο: Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο για την οξεία σκωληκοειδίτιδα, στο άρθρο για την λαπαροσκόπηση και στο Τμήμα Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.
2.3 Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων (χρόνιο κοιλιακό άλγος)
Η συγκεκριμένη επέμβαση διενεργήθη σε γυναίκα 52 ετών με χρόνιο σπαστικό κοιλιακό άλγος και διάταση (πρήξιμο) της κοιλιάς, κυρίως μερικές ώρες μετά το φαγητό. Απο την μέχρι πρότινος διαγνωστική διαδικασία μέσω υπερηχογραφήματος, αιματολογικού - βιοχημικού ελέγχου, γαστοσκόπησης, κολονοσκόπησης, αλλά και αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, δεν προέκυπταν παθολογικά ευρήματα. Δεν είχαν προηγηθεί άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο παρελθόν. Στην προσπάθεια τελικής εξακρίβωσης της αιτιολογίας της παραπάνω παθολογικής κατάστασης προτείναμε την διεξαγωγή διαγνωστικής λαπαροσκόπησης.
Κατά την διάρκεια της επέμβασης διαπιστώθηκαν τοπικές συμφύσεις του επίπλουν και του δεξιού παχέος εντέρου (ανιόν κόλο) με το κοιλιακό τοίχωμα (περιτόναιο), οπότε διενεργήθηκε άμεσα η λαπαροσκοπική λύση των συμφύσεων και η απελευθέρωση του εντέρου. Η ασθενής πήρε εξιτήριο από την κλινική την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ σημειώθηκε σταδιακά πλήρης υποχώρηση των κλινικών συμπτωμάτων.
Βίντεο: Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων
Xειρουργοί: Γιώργος Τσιλεδάκης / Stefan Haak
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο για την λαπαροσκόπηση και στο Τμήμα Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.
3. Ορθοπεδική - Τραυματολογία
2.1 Αρθροσκόπηση γόνατος (ρήξη μηνίσκου)
Νεαρός αθλητής 24 ετών με παρατεταμένες ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο. Είχε προηγηθεί τραυματισμός στο γόνατο κατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου πριν λίγες εβδομάδες με συστροφή του γόνατος χωρίς πτώση, ενώ είναι γνωστοί και άλλοι πολλαπλοί τραυματισμοί στο γόνατο παλαιότερα. Κατά την κλινική εξέταση έγινε διάγνωση ρήξης έσω μηνίσκου, η οποία επιβεβαιώθηκε με μαγνητική τομογραφία.
Μετά τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο και την πλήρη ενημέρωση του ασθενούς, προχωρήσαμε σε αρθροσκόπηση του αριστερού γόνατος. Κατά την επέμβαση διαπιστώσαμε παλαιότερη μερική ρήξη του εμπρόσθιου χιαστού συνδέσμου, χωρίς κλινική αστάθεια, τοπικά περιορισμένη ελαφριά βλάβη στο χόνδρο καθώς και ρήξη του έσω μηνίσκου 'δίκην λαβής κάδου' (πολύ συχνός τύπος ρήξης μηνίσκου σε νεαρές ηλικίες). Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρέθηκε το τμήμα εκείνο του έσω μηνίσκου, που είχε υποστεί ρήξη.
O ασθενής περπάτησε χωρίς ορθοπεδικά βοηθήματα λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και πήρε εξιτήριο από την κλινική το ίδιο βράδυ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος φυσικοθεραπείας ο ασθενής επέστεψε στις δραστηριότητές του χωρίς περιορισμούς.
Βίντεο: Αρθροσκόπηση γόνατος
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο για την αρθροσκόπηση γόνατος και στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.
3.2 Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής άρθρωσης (μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα)
Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση αφορά σε νεαρή γυναίκα 29 ετών, με διαγνωσμένη οστεοαρθρίτιδα της δεξιάς ποδοκνημικής άρθρωσης μετά συντριπτικού κατάγματος πριν 8 χρόνια σε τροχαίο ατύχημα. Η ασθενής παρουσίαζε έντονο και συνεχή πονο κατά την βάδηση με σοβαρό περιορισμό του εύρους κίνηση της ποδοκνημικής άρθρωσης.
Κατά την αρθροσκοπική επέμβαση της δεξιάς ποδοκνημικής άρθρωσης, διαπιστώσαμε εκτεταμένες ενδοαρθρικές συμφύσεις και ουλώδη ιστό εντός της άρθρωσης. Επιπλέον, διεγνώσθει υμενίτιδα και εκτεταμένες τοπικές βλάβες των αρθρικών επιφανειών, κατά τόπους με πλήρη απώλεια του αρθρικού χόνδρου μέχρι το υποκείμενο οστό. Προχωρήσαμε στην εκτεταμένη λύση των συμφύσεων και του ουλώδη ιστού, στην αφαίρεση τμημάτων φλεγμένου αρθρικού υμένα και στην εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών μέσω χονδροπλαστικής. Στις περιοχές, όπου παριουσιάστηκε πλήρη απώλεια του αρθρικού χόνδρου, εφαρμόσαμε πολλαπλούς τρυπανισμούς κατα Pridie (drilling chondroplasty) με διάτρηση του υποχόνδριου οστού, με στόχο την σταδιακή ανάπλαση του χόνδρου από πολυδύναμα κύτταρα του μυελού των οστών της ασθενούς.
Η ασθενής πήρε εξιτήριο από την κλινική σε 2 ημέρες και ξεκίνησε πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αγωγής με σταδιακή υποχώρηση του πόνου. Το εύρος κίνησης της δεξιάς ποδοκνημικης άρθρωσης είναι πλέον πλήρες, ενώ έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά η βάδηση της ασθενούς.
Βίντεο: Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής άρθρωσης
Xειρουργοί: Stefan Haak / Γιώργος Τσιλεδάκης
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.
3.3 Αρθροσκοπική χονδροπλαστική με πολυδύναμα κύτταρα του μυελού των οστών
Στο παρακάτω βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει την εξαγωγή πολυδύναμων κυττάρων από τον μυελό των οστών εντός μίας αρθρωσης, της οποίας η αρθρική επιφάνεια παρουσιάζει εντοπισμένες βλάβες στον αρθρικό χόνδρο μετά από παλαιότερο τραυματισμό, με αποτέλεσμα τον χρόνιο πόνο και τον περιορισμό του εύρους κίνησης.
Η επέμβαση διεξάγεται αρθροσκοπικά, μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα.
Τα πολυδύναμα κύτταρα προέρχονται απευθείας από τον μυελό του οστού του ασθενούς, του οποίου η αρθρική επιφάνεια παρουσιάζει έλλειψη αρθρικού χόνδρού. Μέσω πολλαπλών τρυπανισμών (drilling chondroplasty) προκαλείται αυτόματη εξαγωγή των κυττάρων, τα οποία και σχηματίζουν στην επιφάνεια του οστού την βάση για την σταδιακή ανάπτυξη ινώδους χόνδρου. Ο ινώδης χόνδρος είναι ένα φυσιολογικό υποκατάστατο του υαλοειδή αρθρικού χόνδρου.
Βίντεο: Αρθροσκοπική χονδροπλαστική
Xειρουργοί: Stefan Haak / Γιώργος Τσιλεδάκης
Ανάλογα με το μέγεθος της χονδροπάθειας και την ηλικία του ασθενούς, ο δευτερεύων αυτός ινώδης χόνδρος είναι σε θέση να αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τοπική βλάβη και να μειώσει αισθητά ή ακόμα και να εξαλείψει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
3.4 Αρθροσκοπική αποκατάσταση γόνατος του άλτη (jumper's knee)
Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση διενεργήθηκε σε νεαρό άντρα, αθλητή του βόλεϊ, με χρόνιο, κατά περιόδους έντονο πόνο στο εμπρόσθιο τμήμα του γόνατος κατά την κάμψη και έκταση της άρθρωσης, χωρίς προηγούμενο τραυματισμό.
Στην μαγνητική τομογραφία του γόνατος δεν προέκυψαν προφανή παθολογικά ευρήματα εντός της άρθρωσης. Μέσω ηπερηχογραφήματος και κλινικής εκτίμησης διεγνώσθη τενοντίτιδα του επιγονατιδικού συνδέσμου στο σημείο έκφυσης του τένοντα από το οστό της επιγονατίδας, συνδυασμένη με τοπική υπερπλασία του υμένα - λιπώδους σώματος ενδοαρθρικά, ακριβώς πίσω από τον επιγονατιδικό τέντοντα (γόνατο του άλτη - jumper's knee, στάδιο II-III κατά Roels).
Αρχικά και για περίοδο περίπου 6 μηνών προτιμήθηκε συντηρητική αγωγή, η οποία δεν οδήγησε σε ικανοποιητική, μόνιμη βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Η προτεινόμενη, σε αυτή την περίπτωση, χειρουργική θεραπεία διενεργείται σήμερα κατά κύριο λόγο αρθροσκοπικά, σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους ανοικτής χειρουργικής προσέγγισης.
Μέσω αρθροσκόπησης διενεργήθηκε, μετά ελέγχου ολόκληρης της άρθρωσης του γόνατος, η πλήρης αφαίρεση του υπερπλαστικού - ουλώδη ιστού στο εμπρόσθιο τμήμα της άρθρωσης καθώς και η μερική χειρουργική τομή στο σημείο έκφυσης του τένοντα από την επιγονατίδα μέσω ενδοαρθρικής διαθερμίας.
Βίντεο: Αρθροσκοπική αποκατάσταση γόνατος του άλτη
Xειρουργοί: Stefan Haak / Γιώργος Τσιλεδάκης
- σύνταξη και επιμέλεια κειμένου
- Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος
- Stefan Haak, ορθοπαιδικός χειρουργός - τραυματολόγος