Βίντεο λαπαροσκοπικών - αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων

ιατρικά περιστατικά

Παρουσίαση ιατρικών περιστατικών με επισύναψη βίντεο από ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές - αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: λεπτά
Συνολικές προβολές: 22627

Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος Stefan Haak, ορθοπαιδικός χειρουργός - τραυματολόγος

  επικοινωνήστε με τον γιατρό

ιατρική οθόνη

Στην ενότητα αυτή θα θέλαμε να παρουσιάσουμε ενδεικτικά κάποιες ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές - αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις, παραθέτοντας ταυτόχρονα τόσο στοιχεία του ιατρικού περιστατικού, όσο και το αντίστοιχο βίντεο της επέμβασης. Τα στοιχεία αυτά παρατίθονται φυσικά ανώνυμα.

1. Εισαγωγή

1.1 Τι είναι η Ενδοσκοπική Χειρουργική;

Η Ενδοσκοπική Χειρουργική είναι ο τομέας εκείνος της Χειρουργικής, κατά τον οποίο γίνεται χρήση ειδικά σχεδιασμένων εργαλείων, μόνιτορ και οπτικών ινών (ενδοσκοπίου - κάμερας) για την διεξαγωγή μίας χειρουργικής επέμβασης με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Σε αντίθεση με τις ανοικτές, συμβατικές χειρουργικές μεθόδους, στην ενδοσκοπική χειρουργική η εισαγωγή του απαραίτητου εξοπλισμού γίνεται συνήθως διαμέσου φυσιολογικών κοιλοτήτων ή μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα, μήκους λίγων μόνο χιλιοστών.

Με την βοήθεια ενός κατάλληλου μέσου (αερίου ή υγρού διαλύματος), δημιουργείται ο απαραίτητος χώρος για την διεξαγωγή της εκάστοτε επεμβασης, ενώ με την χρήση ειδικών απεικονιστικών συστημάτων υψηλής ανάλυσης, οι ιστοί μεγενθύνονται και προβάλλονται έγχρωμα σε οθόνη.

Αυτό επιτρέπει στον ειδικά εκπαιδευμένο χειρουργό τόσο την λεπτομερή εξέταση των ιστών όσο και την άμεση χειρουργική θεραπεία της αντιστοιχης πάθησης.

1.2 Πλεονεκτήματα της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής

Τα πλεονεκτήματα της ελάχιστα επεμβατικής - ενδοσκοπικής χειρουργικής, σε σχέση με τις συμβατικές χειρουργικές μεθόδους είναι:

  • βελτιωμένη ορατότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές των ιστών
  • πολύ μικρότερο τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, που σχετίζονται με αυτό
  • σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
  • ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική
  • ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία
  • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών

2. Γενική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική

2.1 Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή (χολοκυστολιθίαση)

Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση αφορά σε μία γυναίκα 42 ετών με συμπτωματική χολοκυστολιθίαση (λίθοι στην χολυδόχο κύστη με παρατεταμένες ενοχλήσεις), η διάγνωση της οποίας έγινε με κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα ενω είχε προηγηθεί πρόσφατα γαστροσκόπηση.

Μετά τις απαραίτητες προεγχειρητικές προετοιμασίες και αναλυτική ενημέρωση της ασθενούς, η χοληδόχος κύστη αφαιρέθηκε ελάχιστα επεμβατικά, με λαπαροσκόπηση, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Η ασθενής πήρε εξιτήριο από την κλινική την επόμενη ημέρα και επέστρεψε στις καθημερινές της δραστηριότητες και στο χώρο εργασίας της εντός λίγων ημερών.

Βίντεο: Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο 'πέτρες στην χολή (χολολιθίαση)', στο άρθρο για την λαπαροσκόπηση και στο Τμήμα Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.

2.2 Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή (οξεία σκωληκοειδίτιδα)

Η επείγουσα αυτή επέμβαση διεξήχθη αργά το βράδυ μετά από διάγνωση οξείας σκωληκοειδίτιδας σε νεαρό άτομο με οξύ κοιλιακό πόνο μέσω κλινικής εξέτασης, υπερηχογραφήματος και αιματολογικού - βιοχημικού ελέγχου.

Η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρέθηκε ελάχιστα επεμβατικά μεσω λαπαροσκόπησης. Κατά την διάρκεια της επέμβασης διαπιστώθηκε φλεγμονώδης σκωληκοειδίτιδα σε οπισθοτυφλική θέση, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Στον ασθενή χορηγήθηκε περιεγχειρητικά ενδοφλέβια αντιβιοτική και αναλγητική αγωγή. Ο ασθενής πήρε εξιτήριο από την κλινική την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο για την οξεία σκωληκοειδίτιδα, στο άρθρο για την λαπαροσκόπηση και στο Τμήμα Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.

2.3 Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων (χρόνιο κοιλιακό άλγος)

Η συγκεκριμένη επέμβαση διενεργήθη σε γυναίκα 52 ετών με χρόνιο σπαστικό κοιλιακό άλγος και διάταση (πρήξιμο) της κοιλιάς, κυρίως μερικές ώρες μετά το φαγητό. Απο την μέχρι πρότινος διαγνωστική διαδικασία μέσω υπερηχογραφήματος, αιματολογικού - βιοχημικού ελέγχου, γαστοσκόπησης, κολονοσκόπησης, αλλά και αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, δεν προέκυπταν παθολογικά ευρήματα. Δεν είχαν προηγηθεί άλλες χειρουργικές επεμβάσεις στο παρελθόν. Στην προσπάθεια τελικής εξακρίβωσης της αιτιολογίας της παραπάνω παθολογικής κατάστασης προτείναμε την διεξαγωγή διαγνωστικής λαπαροσκόπησης.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης διαπιστώθηκαν τοπικές συμφύσεις του επίπλουν και του δεξιού παχέος εντέρου (ανιόν κόλο) με το κοιλιακό τοίχωμα (περιτόναιο), οπότε διενεργήθηκε άμεσα η λαπαροσκοπική λύση των συμφύσεων και η απελευθέρωση του εντέρου. Η ασθενής πήρε εξιτήριο από την κλινική την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ σημειώθηκε σταδιακά πλήρης υποχώρηση των κλινικών συμπτωμάτων.

Βίντεο: Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων

Λαπαροσκοπική λύση συμφύσεων εξαιτίας χρόνιου κοιλιακού άλγους
Xειρουργοί: Γιώργος Τσιλεδάκης / Stefan Haak

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο για την λαπαροσκόπηση και στο Τμήμα Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.

3. Ορθοπεδική - Τραυματολογία

2.1 Αρθροσκόπηση γόνατος (ρήξη μηνίσκου)

Νεαρός αθλητής 24 ετών με παρατεταμένες ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο. Είχε προηγηθεί τραυματισμός στο γόνατο κατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου πριν λίγες εβδομάδες με συστροφή του γόνατος χωρίς πτώση, ενώ είναι γνωστοί και άλλοι πολλαπλοί τραυματισμοί στο γόνατο παλαιότερα. Κατά την κλινική εξέταση έγινε διάγνωση ρήξης έσω μηνίσκου, η οποία επιβεβαιώθηκε με μαγνητική τομογραφία.

Μετά τον απαραίτητο προεγχειρητικό έλεγχο και την πλήρη ενημέρωση του ασθενούς, προχωρήσαμε σε αρθροσκόπηση του αριστερού γόνατος. Κατά την επέμβαση διαπιστώσαμε παλαιότερη μερική ρήξη του εμπρόσθιου χιαστού συνδέσμου, χωρίς κλινική αστάθεια, τοπικά περιορισμένη ελαφριά βλάβη στο χόνδρο καθώς και ρήξη του έσω μηνίσκου 'δίκην λαβής κάδου' (πολύ συχνός τύπος ρήξης μηνίσκου σε νεαρές ηλικίες). Κατά την διάρκεια της επέμβασης αφαιρέθηκε το τμήμα εκείνο του έσω μηνίσκου, που είχε υποστεί ρήξη.

O ασθενής περπάτησε χωρίς ορθοπεδικά βοηθήματα λίγες ώρες μετά το χειρουργείο και πήρε εξιτήριο από την κλινική το ίδιο βράδυ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος φυσικοθεραπείας ο ασθενής επέστεψε στις δραστηριότητές του χωρίς περιορισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο άρθρο για την αρθροσκόπηση γόνατος και στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.

3.2 Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής άρθρωσης (μετατραυματική οστεοαρθρίτιδα)

Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση αφορά σε νεαρή γυναίκα 29 ετών, με διαγνωσμένη οστεοαρθρίτιδα της δεξιάς ποδοκνημικής άρθρωσης μετά συντριπτικού κατάγματος πριν 8 χρόνια σε τροχαίο ατύχημα. Η ασθενής παρουσίαζε έντονο και συνεχή πονο κατά την βάδηση με σοβαρό περιορισμό του εύρους κίνηση της ποδοκνημικής άρθρωσης.

Κατά την αρθροσκοπική επέμβαση της δεξιάς ποδοκνημικής άρθρωσης, διαπιστώσαμε εκτεταμένες ενδοαρθρικές συμφύσεις και ουλώδη ιστό εντός της άρθρωσης. Επιπλέον, διεγνώσθει υμενίτιδα και εκτεταμένες τοπικές βλάβες των αρθρικών επιφανειών, κατά τόπους με πλήρη απώλεια του αρθρικού χόνδρου μέχρι το υποκείμενο οστό. Προχωρήσαμε στην εκτεταμένη λύση των συμφύσεων και του ουλώδη ιστού, στην αφαίρεση τμημάτων φλεγμένου αρθρικού υμένα και στην εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών μέσω χονδροπλαστικής. Στις περιοχές, όπου παριουσιάστηκε πλήρη απώλεια του αρθρικού χόνδρου, εφαρμόσαμε πολλαπλούς τρυπανισμούς κατα Pridie (drilling chondroplasty) με διάτρηση του υποχόνδριου οστού, με στόχο την σταδιακή ανάπλαση του χόνδρου από πολυδύναμα κύτταρα του μυελού των οστών της ασθενούς.

Η ασθενής πήρε εξιτήριο από την κλινική σε 2 ημέρες και ξεκίνησε πρόγραμμα φυσικοθεραπευτικής αγωγής με σταδιακή υποχώρηση του πόνου. Το εύρος κίνησης της δεξιάς ποδοκνημικης άρθρωσης είναι πλέον πλήρες, ενώ έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά η βάδηση της ασθενούς.

Βίντεο: Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής άρθρωσης

Αρθροσκόπηση ποδοκνημικής λόγω μετατραυματικής οστεοαρθρίτιδας
Xειρουργοί: Stefan Haak / Γιώργος Τσιλεδάκης

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο Τμήμα Ορθοπεδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη.

3.3 Αρθροσκοπική χονδροπλαστική με πολυδύναμα κύτταρα του μυελού των οστών

Στο παρακάτω βίντεο μπορεί κανείς να διακρίνει την εξαγωγή πολυδύναμων κυττάρων από τον μυελό των οστών εντός μίας αρθρωσης, της οποίας η αρθρική επιφάνεια παρουσιάζει εντοπισμένες βλάβες στον αρθρικό χόνδρο μετά από παλαιότερο τραυματισμό, με αποτέλεσμα τον χρόνιο πόνο και τον περιορισμό του εύρους κίνησης.

Η επέμβαση διεξάγεται αρθροσκοπικά, μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα.

Τα πολυδύναμα κύτταρα προέρχονται απευθείας από τον μυελό του οστού του ασθενούς, του οποίου η αρθρική επιφάνεια παρουσιάζει έλλειψη αρθρικού χόνδρού. Μέσω πολλαπλών τρυπανισμών (drilling chondroplasty) προκαλείται αυτόματη εξαγωγή των κυττάρων, τα οποία και σχηματίζουν στην επιφάνεια του οστού την βάση για την σταδιακή ανάπτυξη ινώδους χόνδρου. Ο ινώδης χόνδρος είναι ένα φυσιολογικό υποκατάστατο του υαλοειδή αρθρικού χόνδρου.

Βίντεο: Αρθροσκοπική χονδροπλαστική

Αρθροσκοπική χονδροπλαστική με πολυδύναμα κύτταρα του μυελού των οστών
Xειρουργοί: Stefan Haak / Γιώργος Τσιλεδάκης

Ανάλογα με το μέγεθος της χονδροπάθειας και την ηλικία του ασθενούς, ο δευτερεύων αυτός ινώδης χόνδρος είναι σε θέση να αποκαταστήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την τοπική βλάβη και να μειώσει αισθητά ή ακόμα και να εξαλείψει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

3.4 Αρθροσκοπική αποκατάσταση γόνατος του άλτη (jumper's knee)

Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση διενεργήθηκε σε νεαρό άντρα, αθλητή του βόλεϊ, με χρόνιο, κατά περιόδους έντονο πόνο στο εμπρόσθιο τμήμα του γόνατος κατά την κάμψη και έκταση της άρθρωσης, χωρίς προηγούμενο τραυματισμό.

Στην μαγνητική τομογραφία του γόνατος δεν προέκυψαν προφανή παθολογικά ευρήματα εντός της άρθρωσης. Μέσω ηπερηχογραφήματος και κλινικής εκτίμησης διεγνώσθη τενοντίτιδα του επιγονατιδικού συνδέσμου στο σημείο έκφυσης του τένοντα από το οστό της επιγονατίδας, συνδυασμένη με τοπική υπερπλασία του υμένα - λιπώδους σώματος ενδοαρθρικά, ακριβώς πίσω από τον επιγονατιδικό τέντοντα (γόνατο του άλτη - jumper's knee, στάδιο II-III κατά Roels).

Αρχικά και για περίοδο περίπου 6 μηνών προτιμήθηκε συντηρητική αγωγή, η οποία δεν οδήγησε σε ικανοποιητική, μόνιμη βελτίωση της κλινικής εικόνας του ασθενούς. Η προτεινόμενη, σε αυτή την περίπτωση, χειρουργική θεραπεία διενεργείται σήμερα κατά κύριο λόγο αρθροσκοπικά, σε αντίθεση με παλαιότερες μεθόδους ανοικτής χειρουργικής προσέγγισης.

Μέσω αρθροσκόπησης διενεργήθηκε, μετά ελέγχου ολόκληρης της άρθρωσης του γόνατος, η πλήρης αφαίρεση του υπερπλαστικού - ουλώδη ιστού στο εμπρόσθιο τμήμα της άρθρωσης καθώς και η μερική χειρουργική τομή στο σημείο έκφυσης του τένοντα από την επιγονατίδα μέσω ενδοαρθρικής διαθερμίας.

Βίντεο: Αρθροσκοπική αποκατάσταση γόνατος του άλτη

Αρθροσκοπική αποκατάσταση γόνατος του άλτη (jumper's knee)
Xειρουργοί: Stefan Haak / Γιώργος Τσιλεδάκης
σύνταξη και επιμέλεια κειμένου
Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος
Stefan Haak, ορθοπαιδικός χειρουργός - τραυματολόγος

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Καλέστε στο +30 28210 47270 - 28210 28828 ή στείλτε μας το μήνυμα σας.
βρείτε άλλα άρθρα σχετικά με
                 
βρείτε άλλα άρθρα στην θεματική ενότητα
Ορθοπαιδική   Χειρουργική  
εξωτερικές πηγές
1. Πλήρη ιατρικά άρθρα σχετικά με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στο PubMed Central
2. Επιστημονικά άρθρα, δημοσιεύσεις και αποτελέσματα κλινικών μελέτων για την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στο PubMed
αρθροσκόπηση

Αρθροσκόπηση γόνατος - ελάχιστα επεμβατική χειρουργική Πληροφορίες για την αρθροσκόπηση γόνατος, η οποία εφαρμόζεται για την διάγνωση και θεραπεία παθήσεων, όπως η ρήξη μηνίσκου ή χιαστού συνδέσμου.
Συνολικές προβολές: 10569
Ημ/νία δημοσίευσης:
ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Η λαπαροσκόπηση γίνεται τρισδιάστατη (3D laparoscopy) Πληροφορίες και τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την λαπαροσκόπηση, μία μέθοδο ενδοσκοπικής, ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, που εφαρμόζεται για την διάγνωση και την θεραπεία παθήσεων της κοιλιάς και της πυέλου.
Συνολικές προβολές: 21153
Ημ/νία δημοσίευσης:
λαπαροσκοπική χειρουργική

Πέτρες στη χολή - χολολιθίαση - λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή Άρθρο για την χολολιθίαση (λίθοι στην χοληδόχο κύστη): αιτιολογία, συμπτώματα και παρουσίαση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.
Συνολικές προβολές: 27253
Ημ/νία δημοσίευσης:
λαπαροσκοπική χειρουργική

Οξεία σκωληκοειδίτιδα - Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή Αναλυτικό άρθρο για την οξεία σκωληκοειδίτιδα με παρουσίαση της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής, της αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης σε περίπτωση οξείας φλεγμονής
Συνολικές προβολές: 20777
Ημ/νία δημοσίευσης:
χειρουργική κήλης

Βουβωνοκήλη - νέα μέθoδος αντικαθιστά την λαπαροσκόπηση Εκτενές κείμενο σχετικά με την βουβωνοκήλη: ορισμός, αιτιολογία, συμπτώματα και σύγχρονες μεθόδοι χειρουργικής αποκατάστασης, με ιδιαίτερη αναφορά σε πρωτοποριακές ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.
Συνολικές προβολές: 3099
Ημ/νία δημοσίευσης:
χειρουργική ενδοκρινών αδένων

Ελάχιστα επεμβατική ενδοσκοπική θυρεοειδεκτομή (MIVAT) Η MIVAT (Minimally Invasive Video Assisted Thyreoidectomy) είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη πρωτοπόρος χειρουργική μέθοδος αφαίρεσης του θυρεοειδούς αδένα, η οποία εφαρμόζεται σε εξειδικευμένα χειρουργικά κέντρα
Συνολικές προβολές: 11499
Ημ/νία δημοσίευσης:
προεγχειρητικός έλεγχος

10 ερωτήσεις προς τον ιατρό πριν από κάθε χειρουργείο Η αναλυτική ενημέρωση του ασθενή από τον θεράποντα χειρουργό θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι κάθε χειρουργικής επέμβασης. Τι πρέπει να διευκρινιστεί στη συζήτηση πριν από το χειρουργείο;
Συνολικές προβολές: 19526
Ημ/νία δημοσίευσης:
σύνταξη και επιμέλεια κειμένου

τίτλος ανάρτησης Βίντεο λαπαροσκοπικών - αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων

περίληψη Παρουσίαση ιατρικών περιστατικών με επισύναψη βίντεο από ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές - αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις

θεματική ενότητα
Ορθοπαιδική   Χειρουργική  
 
σχετικό με
                 
 
αξιολόγηση
4.9 αστέρια σε 6723 αξιολογήσεις
 
άδεια χρήσης
Το κείμενο αυτό διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0, η οποία προβλέπει την ελεύθερη αναπαραγωγή, διανομή και παρουσίασή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφερθεί το όνομα και η ιδιότητα του/των συντακτών και η Ιατρική Βιβλιοθήκη σαν μέσο δημοσίευσης.
 
τελευταία επεξεργασία
el - 1613 λέξεις
 

Γίνετε συντάκτης της Ιατρικής Βιβλιοθήκης

Όλοι οι συντάκτες αποκτούν προσωπική ιστοσελίδα εντός της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, στην οποία μπορούν να καταχωρηθούν στοιχεία επικοινωνίας, βιογραφικό, λοιπές δημοσιεύσεις και γενικότερα οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κρίνεται απαραίτητο από τον ίδιο τον συντάκτη.

Αν ενδιαφέρεστε να δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο στην Ιατρική Βιβλιοθήκη, παρακαλώ αποστείλετε το κείμενο προς καταχώρηση μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην παρακάτω διεύθυνση:

Εγγραφή στην τροφοδοσία RSS

Οι τροφοδοσίες Really Simple Syndication (RSS) αποτελούν έναν εύκολο τρόπο ανάγνωσης των πιο πρόσφατων δημοσιεύσεων της Ιατρικής Βιβλιοθήκης.

Εγγραφείτε τώρα στο αρχείο ροής - τροφοδοσίας της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα μια σύνοψη, όποτε δημοσιεύεται νέο περιεχόμενο ή γίνεται ενημέρωση των κειμένων. Η εγγραφή γίνεται στον browser ή και στο smartphone μέσω προγραμμάτων ανάγνωσης RSS, όπως π.χ. το Feedly

Διεύθυνση RSS της Ιατρικής Βιβλιοθήκης:
https://chaniaclinic.com/rss-library

Σημείωση για τον αναγνώστη

Τα κείμενα που καταχωρούνται στην Ιατρική Βιβλιοθήκη ελέγχονται από την επιστημονική ομάδα της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη για την γενική εγκυρότητά τους, με βάση την καθιερωμένη ιατρική πρακτική και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Εντούτοις, στα άρθρα μπορεί να εκφράζονται και προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη, βασισμένες στην ατομική του κατάρτιση και εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση, τα κείμενα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απαιτούμενη εξέταση, διάγνωση και θεραπεία από τον ιατρό σας.

chaniaclinic
η νέα κλινική σας στην Κρήτη

ακολουθήστε μας στα social media

chaniaclinic
Κεντρική Κλινική Τσεπέτη
Τηλεφωνικό κέντρο: 28210 28828 Φαξ: 28210 28829

Παπαναστασίου 9, πλατεία Δικαστηρίων, 73133 Χανιά Κρήτη GR

35.51020 24.03289

Ο καιρός στα Χανιά 29/05/2022 11:15: πολύ ασθενής άνεμος (2 bft) βόρειος εώς βορειοδυτικός, αραιές νεφώσεις, 29 °C
αραιές νεφώσεις

Ιατρική Βιβλιοθήκη

Η Ιατρική Βιβλιοθήκη είναι μια online συλλογή ιατρικών άρθρων, βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και άλλων ενημερωτικών κειμένων σε θέματα υγείας, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών και του ευρύτερου κοινού.

Μεταβείτε τώρα στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

Βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων

Βίντεο με παρουσίαση ιατρικών περιστατικών θα βρείτε στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

καθώς και στο κανάλι της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτης στο YouTube >>

@chaniaclinic on twitter
check up: οικονομικά πακέτα προληπτικού ελέγχου
menu
χάρτης τηλέφωνο email twitter
© 2022 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΣΕΠΕΤΗ - ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ All rights reserved