Η λαπαροσκόπηση γίνεται τρισδιάστατη (3D laparoscopy)

ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Πληροφορίες και τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την λαπαροσκόπηση, μία μέθοδο ενδοσκοπικής, ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, που εφαρμόζεται για την διάγνωση και την θεραπεία παθήσεων της κοιλιάς και της πυέλου.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: λεπτά
Συνολικές προβολές: 21154

Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος

  επικοινωνήστε με τον γιατρό

τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση
εικόνα: forbes.com

Τελευταίες εξελίξεις στην λαπαροσκοπική χειρουργική: τρισδιάστατη λαπαροσκόπηση (3D laparoscopy)

Κατά την κλασική λαπαροσκόπηση, η προβολή του τρισδιάστατου χειρουργικού πεδίου σε μία οθόνη δύο διαστάσεων προκαλεί αναγκαστικά μείωση της αίσθησης του βάθους. Το γεγονός αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον λαπαροσκόπο χειρουργό, ο οποίος καλείται να αναπληρώσει αυτή την απώλεια βάθους μέσω συνεχούς εξάσκησης και πολυετούς εμπειρίας.

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στα ενδοσκοπικά συστήματα οπτικής, επεξεργασίας εικόνας και απεικόνισης έχουν πλέον καταστήσει δυνατή την εφαρμογή και τρισδιάστατης όρασης κατά την λαπαροσκόπηση. Η τρισδιάστατη εικόνα αναπληρώνει την μειωμένη αίσθηση βάθους, διευκολύνοντας τον χειρουργό ιδιαίτερα κατά την διενέργεια πολύπλοκων χειρισμών, που απαιτούν μέγιστη ακρίβεια.

Η τρισδιάστατη όραση αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της κατά τα άλλα πολυδάπανης και δύσχρηστης ρομποτικής χειρουργικής σε σχέση με την κλασική λαπαροσκοπική χειρουργική. Το πλεονέκτημα αυτό εξαλείφεται πλέον με την εφαρμογή της 3D λαπαροσκόπησης.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια για την διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων παθολογικών καταστάσεων στην περιοχή της κοιλιακής και πυελικής κοιλότητας. Η εφαρμογή της λαπαροσκόπησης στην διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων είναι συνυφασμένη με την μοντέρνα αντίληψη της ελαχιστα παρεμβατικής χειρουργικής.

Σύμφωνα με την αντίληψη αυτή, η τεχνική, που χρησιμοποιείται κατά την διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης, πρέπει να είναι τέτοια ώστε η φυσιολογία του ασθενούς να επιβαρύνεται όσον το δυνατό λιγότερο εξαιτίας της ίδιας της επέμβασης. Αυτό μπορεί καταρχάς να επιτευχθεί μέσω της ελαχιστοποίησης του συνολικού χειρουργικού τραύματος.

Πώς διενεργείται η λαπαροσκόπηση;

Σε αντίθεση με τις ανοικτές χειρουργικές μεθόδους, κατά την λαπαροσκόπηση η εισαγωγή των απαραίτητων χειρουργικών εργαλείων γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα, μήκους λίγων χιλιοστών. Μέσω κατάλληλων συστημάτων, ένα αέριο (συνήθως CO2) εισάγεται στην κοιλιακή κοιλότητα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την διενέργεια της εκάστοτε επέμβασης.

Με την βοήθεια μίας ειδικής οπτικής - κάμερας (λαπαροσκόπιο), το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας μεγενθύνεται και προβάλλεται έγχρωμα σε μια οθόνη στην αίθουσα του χειρουργείου.

Αυτό επιτρέπει την τόσο την λεπτομερή εξέταση όσο και την άμεση θεραπεία οργάνων της κοιλιακής χώρας όπως συκώτι, χοληδόχος κύστη, στομάχι, σπλήνα, λεπτό και παχύ έντερο, ουρητήρες, διάφραγμα, κοιλιακό τοίχωμα κλπ. και οργάνων της πυελικής κοιλότητας όπως ουροδόχος κύστη, ορθό, μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες κ.α.

Οι τελευταίες μάλιστα τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν την δημιουργία τρισδιάστασης εικόνας του χειρουργικού πεδίου, κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα τον λαπαροσκόπο χειρουργό στους ειδικούς χειρισμούς του.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης

Σαν ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η λαπαροσκόπηση μπορεί έχει πολλά οφέλη για τον ασθενή σε σχέση με τις συμβατικές ανοικτές χειρουργικές μεθόδους:

 • βελτιωμένη ορατότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές των οργάνων, λόγω της μεγένθυσης των ιστών μέσω συστήματα οπτικής υψηλής ανάλυσης.
 • πολύ μικρότερο χειρουργικό τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, που σχετίζονται με αυτό (διαπύηση, μετεγχειρητική κήλη, διάσπαση, χρόνιος πόνος, μετεγχειρητικές συμφύσεις κλπ.)
 • σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και πιο γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς.
 • ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική.
 • ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία.
 • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών.

Αντεδείξεις της λαπαροσκόπησης

Η λαπαροσκόπηση είναι μια απολύτως ασφαλής χειρουργική μέθοδος αλλά μπορεί να έχει και ορισμένα μειονεκτήματα για τον ασθενή σε σχέση με τις συμβατικές ανοικτές χειρουργικές μεθόδους. Για αυτόν εξάλλου το λόγο, πολλές χειρουργικές επεμβάσεις δεν διενεργούνται λαπαροσκοπικά αλλά μόνο με κλασική - ανοικτή μέθοδο.

Ας σημειωθεί ότι:

 • συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως για παράδειγμα σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ή επικείμενη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς καθιστούν αδύνατη την λαπαροσκόπηση. Επίσης η λαπαροσκόπηση αποφεύγεται σε ασθενείς με χρόνια πνευμονοπάθεια ή εμφύσημα.
 • ανάλογα με τον τύπο της επέμβασης και το εύρος της πάθησης, η διάρκεια της επεμβασης μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Η διάρκεια διεξαγωγής της λαπαροσκόπησης είναι εξάλλου σε άμεση συνάρτηση με το βαθμό εκπαίδευσης και την κατάρτιση του χειρουργού.
 • ανατομικές ιδιαιτερότητες, φλεγμονές ή εκτεταμένες συμφύσεις λόγω προηγουμένων επεμβάσεων κ.α. μπορούν να καταστήσουν αδύνατη την ασφαλή διεξαγωγή της λαπαροσκόπησης σε λογικό χρόνο.
 • ορισμένες φορές παρατηρείται πόνος στην περιοχή του ώμου μετεγχειρητικά, ο οποίος οφείλεται στον ερεθισμό του φρενικού νεύρου λόγω της εισαγωγής αερίου στην κοιλιά. Οι ενοχλήσεις αυτές διαρκούν συνήθως μόνο λίγες ώρες.

Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις

Παρακάτω παρατίθεται μια ενδεικτική λίστα χειρουργικών επεμβάσεων, οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν λαπαροσκοπικά. Για πολλές από τις επεμβάσεις αυτές, η λαπαροσκοπική μέθοδος έχει πλέον καθιερωθεί, πολλες φορές μάλιστα σαν πρώτη επιλογή:

 • Αφαίρεση της χολυδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή)
 • Αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδεκτομή)
 • Διερεύνηση της κοιλιακής χώρας και της πυέλου σε περίπτωση ασαφών ευρημάτων / συμπτωμάτων
 • Βιοψία οργάνων της κοιλιακής και πυελικής κοιλότητας
 • Λύση περιτοναικών συμφύσεων
 • Επεμβάσεις λεπτού εντέρου
 • Επεμβάσεις παχέος εντέρου
 • Επεμβάσεις στομάχου
 • Επεμβάσεις παχυσαρκίας
 • Αποκατάσταση διαφραγματοκήλης
 • Αποκατάσταση κήλης κοιλιακού τοιχώματος
 • Επεμβάσεις γυναικολογικών οργάνων (σαλπίγγων, ωοθηκών, μήτρας)
 • Επεμβάσεις ουρολογικών οργάνων (νεφρών, προστάτη)

Βίντεο: Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Περισσότερα βίντεο με παρουσίαση των αντίστοιχων ιατρικών περιστατικών στο άρθρο 'βίντεο λαπαροσκοπικών - αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων' >>

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο άρθρο λαπαροσκόπηση μίας τομής (single-port laparoscopy).

σύνταξη και επιμέλεια κειμένου
Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Καλέστε στο +30 28210 47270 - 28210 28828 ή στείλτε μας το μήνυμα σας.
βρείτε άλλα άρθρα σχετικά με
       
βρείτε άλλα άρθρα στην θεματική ενότητα
Χειρουργική  
εξωτερικές πηγές
1. Πλήρη ιατρικά άρθρα σχετικά με την λαπαροσκόπηση στο PubMed Central
2. Επιστημονικά άρθρα, δημοσιεύσεις και αποτελέσματα κλινικών μελέτων για την λαπαροσκόπηση στο PubMed
λαπαροσκοπική χειρουργική

Λαπαροσκόπηση μίας τομής (single incision laparoscopy) Άρθρο για τις νέες λαπαροσκοπικές μεθόδους μονήρους οπής, όπου η χειρουργική επέμβαση διενεργείται μέσω μόνο μίας πολύ μικρής τομής
Συνολικές προβολές: 716
Ημ/νία δημοσίευσης:
λαπαροσκοπική χειρουργική

Πέτρες στη χολή - χολολιθίαση - λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή Άρθρο για την χολολιθίαση (λίθοι στην χοληδόχο κύστη): αιτιολογία, συμπτώματα και παρουσίαση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.
Συνολικές προβολές: 27254
Ημ/νία δημοσίευσης:
λαπαροσκοπική χειρουργική

Οξεία σκωληκοειδίτιδα - Λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή Αναλυτικό άρθρο για την οξεία σκωληκοειδίτιδα με παρουσίαση της λαπαροσκοπικής σκωληκοειδεκτομής, της αφαίρεσης της σκωληκοειδούς απόφυσης σε περίπτωση οξείας φλεγμονής
Συνολικές προβολές: 20777
Ημ/νία δημοσίευσης:
χειρουργική κήλης

Βουβωνοκήλη - νέα μέθoδος αντικαθιστά την λαπαροσκόπηση Εκτενές κείμενο σχετικά με την βουβωνοκήλη: ορισμός, αιτιολογία, συμπτώματα και σύγχρονες μεθόδοι χειρουργικής αποκατάστασης, με ιδιαίτερη αναφορά σε πρωτοποριακές ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.
Συνολικές προβολές: 3099
Ημ/νία δημοσίευσης:
ιατρικά περιστατικά

Βίντεο λαπαροσκοπικών - αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων Παρουσίαση ιατρικών περιστατικών με επισύναψη βίντεο από ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές - αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις
Συνολικές προβολές: 22627
Ημ/νία δημοσίευσης:
προεγχειρητικός έλεγχος

10 ερωτήσεις προς τον ιατρό πριν από κάθε χειρουργείο Η αναλυτική ενημέρωση του ασθενή από τον θεράποντα χειρουργό θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι κάθε χειρουργικής επέμβασης. Τι πρέπει να διευκρινιστεί στη συζήτηση πριν από το χειρουργείο;
Συνολικές προβολές: 19526
Ημ/νία δημοσίευσης:
σύνταξη και επιμέλεια κειμένου

τίτλος ανάρτησης Η λαπαροσκόπηση γίνεται τρισδιάστατη (3D laparoscopy)

περίληψη Πληροφορίες και τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την λαπαροσκόπηση, μία μέθοδο ενδοσκοπικής, ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, που εφαρμόζεται για την διάγνωση και την θεραπεία παθήσεων της κοιλιάς και της πυέλου.

θεματική ενότητα
Χειρουργική  
 
σχετικό με
       
 
αξιολόγηση
4.8 αστέρια σε 6639 αξιολογήσεις
 
άδεια χρήσης
Το κείμενο αυτό διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0, η οποία προβλέπει την ελεύθερη αναπαραγωγή, διανομή και παρουσίασή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφερθεί το όνομα και η ιδιότητα του/των συντακτών και η Ιατρική Βιβλιοθήκη σαν μέσο δημοσίευσης.
 
τελευταία επεξεργασία
el - 838 λέξεις
 

Γίνετε συντάκτης της Ιατρικής Βιβλιοθήκης

Όλοι οι συντάκτες αποκτούν προσωπική ιστοσελίδα εντός της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, στην οποία μπορούν να καταχωρηθούν στοιχεία επικοινωνίας, βιογραφικό, λοιπές δημοσιεύσεις και γενικότερα οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κρίνεται απαραίτητο από τον ίδιο τον συντάκτη.

Αν ενδιαφέρεστε να δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο στην Ιατρική Βιβλιοθήκη, παρακαλώ αποστείλετε το κείμενο προς καταχώρηση μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην παρακάτω διεύθυνση:

Εγγραφή στην τροφοδοσία RSS

Οι τροφοδοσίες Really Simple Syndication (RSS) αποτελούν έναν εύκολο τρόπο ανάγνωσης των πιο πρόσφατων δημοσιεύσεων της Ιατρικής Βιβλιοθήκης.

Εγγραφείτε τώρα στο αρχείο ροής - τροφοδοσίας της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα μια σύνοψη, όποτε δημοσιεύεται νέο περιεχόμενο ή γίνεται ενημέρωση των κειμένων. Η εγγραφή γίνεται στον browser ή και στο smartphone μέσω προγραμμάτων ανάγνωσης RSS, όπως π.χ. το Feedly

Διεύθυνση RSS της Ιατρικής Βιβλιοθήκης:
https://chaniaclinic.com/rss-library

Σημείωση για τον αναγνώστη

Τα κείμενα που καταχωρούνται στην Ιατρική Βιβλιοθήκη ελέγχονται από την επιστημονική ομάδα της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη για την γενική εγκυρότητά τους, με βάση την καθιερωμένη ιατρική πρακτική και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Εντούτοις, στα άρθρα μπορεί να εκφράζονται και προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη, βασισμένες στην ατομική του κατάρτιση και εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση, τα κείμενα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απαιτούμενη εξέταση, διάγνωση και θεραπεία από τον ιατρό σας.

chaniaclinic
η νέα κλινική σας στην Κρήτη

ακολουθήστε μας στα social media

chaniaclinic
Κεντρική Κλινική Τσεπέτη
Τηλεφωνικό κέντρο: 28210 28828 Φαξ: 28210 28829

Παπαναστασίου 9, πλατεία Δικαστηρίων, 73133 Χανιά Κρήτη GR

35.51020 24.03289

Ο καιρός στα Χανιά 29/05/2022 11:33: πολύ ασθενής άνεμος (2 bft) βόρειος εώς βορειοδυτικός, αραιές νεφώσεις, 29 °C
αραιές νεφώσεις

Ιατρική Βιβλιοθήκη

Η Ιατρική Βιβλιοθήκη είναι μια online συλλογή ιατρικών άρθρων, βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και άλλων ενημερωτικών κειμένων σε θέματα υγείας, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών και του ευρύτερου κοινού.

Μεταβείτε τώρα στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

Βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων

Βίντεο με παρουσίαση ιατρικών περιστατικών θα βρείτε στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

καθώς και στο κανάλι της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτης στο YouTube >>

@chaniaclinic on twitter
check up: οικονομικά πακέτα προληπτικού ελέγχου
menu
χάρτης τηλέφωνο email twitter
© 2022 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΣΕΠΕΤΗ - ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ All rights reserved