Πέτρες στη χολή - χολολιθίαση - λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

λαπαροσκοπική χειρουργική

Άρθρο για την χολολιθίαση (λίθοι στην χοληδόχο κύστη): αιτιολογία, συμπτώματα και παρουσίαση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: λεπτά
Συνολικές προβολές: 28292

Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος

  επικοινωνήστε με τον γιατρό

χολολιθίαση

Περιεχόμενα

Εισαγωγή: ορισμός - ανατομία - αιτιολογία
Τι σημαίνει ο όρος 'πέτρες στη χολή';
Το δίκτυο των χοληφόρων αγγείων
Ποιοι παράγοντες ευνοούν την δημιουργία χολολιθίασης;
Διάγνωση της χολολιθίασης
Ποιες είναι οι τυπικές ενοχλήσεις / συμπτώματα;
Ποίοι είναι οι πιθανοί κινδύνοι - επιπλοκές της χολολιθίασης;
Ποιές εξετάσεις είναι απαραίτητες για την διάγνωση της χολολιθίασης;
Θεραπεία της χολολιθίασης
Ποιό είναι το θεραπευτικό πλάνο της διαγνωσμένης χολολιθίασης;
Υπάρχουν εναλλακτικές μεθόδοι πέραν της χειρουργικής αποκατάστασης;
Πώς διενεργείται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης;
Ποιές μεθόδοι αναισθησίας εφαρμόζονται;
Προεγχειρητικός έλεγχος
Κατά την παραμονή στην κλινική
Μετά την έξοδο από την κλινική
Διαιτητικές συμβουλές μετά τη χολοκυστεκτομή

Εισαγωγή: ορισμός - ανατομία - αιτιολογία

χολοκυστολιθίαση

Τι σημαίνει ο όρος 'πέτρες στη χολή';

Με τον όρο 'πέτρες στη χολή' περιγράφεται μία ομάδα παθήσεων, που αφορούν στην παρουσία στερεών κρυσταλλικών ιζημάτων (χολόλιθων) εντός της χοληδόχου κύστης ή και των λοιπών χοληφόρων αγγείων.

Η χολή είναι ένα διάλυμα, το οποίο εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος και μεταφέρεται στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο), μέσω του δικτύου των χοληφόρων αγγείων. Το διάλυμα αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην διάσπαση της τροφής (κυρίως του λίπους) κατά την πέψη, καθώς περιέχει διάφορες απαραίτητες χημικές ενώσεις, ιόντα και ειδικά ένζυμα.

Εξαιτίας πολλών παραγόντων, που παρατίθενται παρακάτω, μέσα στο διάλυμα της χολής μπορούν να σχηματίστούν στερεά ιζήματα διαμέτρου από λίγα χιλιοστά (σε μορφή άμμου) εώς και αρκετά εκατοστά (σε μορφή πέτρας), τα οποία και αποτίθονται μέσα στο δίκτυο μεταφοράς της χολής από το συκώτι στο έντερο. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως χολολιθίαση. Στην πολύ συχνότερη περίπτωση παρουσίας λιθων μόνο στην χοληδόχο κύστη και όχι στα λοιπά χοληφόρα αγγεία, μιλάμε για χολοκυστολιθίαση.

Ένα μεγάλο μέρος του συνολικού πληθυσμού πάσχει από χολολιθίαση, αν και αρκετά συχνά η κατάσταση αυτή δεν συνοδεύεται από ενοχλήσεις και κλινικά συμπτώματα, παραμένει δηλαδή ασυμπτωματική.

Το δίκτυο των χοληφόρων αγγείων

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται σχηματικά το δίκτυο των χοληφόρων αγγείων για την μεταφορά της χολής από το σημείο παραγωγής της (συκώτι) στο σημείο δράσης της (δωδεκαδάκτυλο - λεπτό έντερο):

σύστημα χοληφόρων αγγείων

Η παραγωγή της χολής στο συκώτι ενεργοποιείται από ειδικές ορμόνες, που εκκρίνονται κυρίως λόγω της παρουσίας τροφής στο στομάχι - δωδεκαδάκτυλο. Μετά την παραγωγή της, η χολή προωθείται στα ενδοηπατικά χοληφόρα αγγεία, το οποία σχηματίζουν το χοληφόρο δέντρο (ένα πολύπλοκο δίκτυο επικοινωνούντων αγγείων εντός του ήπατος) και στη συνέχεια ρέει μέσου του χοληδόχου πόρου (κεντρικό 'σωλήνα') φτάνοντας τελικά στο έντερο (δωδεκαδάκτυλο).

Στην συμβολή - στόμιο του χοληδόχου πόρου με το δωδεκαδάκτυλο υπάρχει ένας μυς, ο σφιγκτήρας του oddi, ο οποίος ρυθμίζει την τελική απέκκριση της χολής στον εντερικό σωλήνα. Πολύ συχνά, ο χοληδόχος πόρος ενώνεται ακριβώς πριν την συμβολή του με το δωδεκαδάκτυλο με ένα άλλο 'σωληνάκι', τον παγκρεατικό πόρο, μέσω του οποίου γίνεται η διοχέτευση από το πάγκρεας στο έντερο και άλλων ειδικών ενζύμων, απαραίτητων για την πέψη της τροφής.

Κατά μήκος των εξωηπατικών χοληφόρων αγγείων 'παρεμβάλλεται' η χοληδόχος κύστη, η οποία συνδέεται με τον κεντρικό 'σωλήνα' (τον χοληδόχο πόρο), μέσου του κυστικού πόρου. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο μεγέθους περίπου 10 – 12 εκ. σε σχήμα αχλαδιού και βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος ανάμεσα στο δεξιό και τον αριστερό λοβό. Ρόλος της χοληδόχου κύστης είναι κυρίως η αποθήκευση, συγκέντρωση αλλά και η ταχεία επαναπόδοση της χολής στο σύστημα των χοληφόρων αγγείων, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον οργανισμό.

Ποιοί παράγοντες ευνοούν την δημιουργία χολολιθίασης;

Η δημιουργία στερεών ιζημάτων στην χολή οφείλεται στην διαταραχή της χημικής σύνθεσης - ισορροπίας του διαλύματος, η οποία ευνοείται από παράγοντες όπως:

 • διαταραχές της παραγωγής της χολής - αλλαγή σύστασης του διαλύματος (π.χ. υπερκορεσμός με χολυστερόλη)
 • διαταραχές της ροής της χολής - στάση του διαλύματος (κυρίως μέσα στην χοληδόχο κύστη)
 • διαταραχές του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης - έκκριση βλέννας, φλεγμονή κλπ.

Σημαντικοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι:

 • γενετική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό, χώρα προέλευσης)
 • φύλο: οι γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα πέτρες στη χοληδόχο κύστη, σε σχέση με τους άντρες
 • εγκυμοσύνη
 • λήψη ορισμένων φαρμάκων, π.χ. αντισυλληπτικά
 • παχυσαρκία και η έλλειψη κίνησης
 • δίαιτα πλούσια σε θερμίδες, λίπη και χοληστερόλη
 • μεταβολικά νοσήματα (π.χ. υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερπαραθυρεοειδισμός)
 • φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (π.χ. νόσος του Crohn)
 • χρόνια αιμολυτική αναιμία - ίκτερος

Διάγνωση της χολολιθίασης

Ποιές είναι οι τυπικές ενοχλήσεις / συμπτώματα;

υπερηχογράφημα χολοκυστολιθίαση

Όπως προαναφέρθηκε, πολύ συχνά οι πέτρες στην χοληδόχο κύστη παραμένουν ασυμπτωματικές, δεν επιφερουν δηλαδή ενοχλήσεις και άλλα κλινικά συμπτώματα. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάσχει από χολοκυστολιθίαση χωρίς καν να το γνωρίζει. Συχνά η διάγνωση γίνεται τυχαία στα πλαίσια ενός υπερηχογραφικού ελέγχου της άνω κοιλίας.

Άλλες φορές πάντως η χολοκυστολιθίαση γίνεται συμπτωματική, αρχικά με ασαφή συμπτώματα δυσπεψίας: αίσθηση πίεσης στο επιγάστριο, ναυτία, ανορεξία, συχνά φουσκώματα μετά το φαγητό αλλά και την νύχτα, καούρα (αίσθηση καψίματος, όξινη δυσπεψία) ή και τάση για εμετό. Οι ενοχλήσεις αυτές γίνονται εντονότερες μετά από γεύματα πλούσια σε λιπαρά. Σε περίπτωση τέτοιων συμπτωμάτων συνιστάται η κλινική εξέταση από ειδικό ιατρό αλλά και το ηπερηχογράφημα του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Ο πόνος στο δεξί επιγάστριο, ο οποίος μπρορεί να είναι συνεχής και παρατεταμένος αλλά και πολύ έντονος και κυματοειδής (σε μορφή κολικού), μπορεί να είναι σύμπτωμα χολολιθίασης. Κάποιες φορές παρατηρείται πόνος και στον δεξί ώμο ή και την πλάτη. Οι πέτρες στην χολή μπρορούν πάντως να επιφέρουν και αρκετά πιο σοβαρές καταστάσεις, οι οποίες αναλύονται παρακάτω.

Ποιοί είναι οι πιθανοί κινδύνοι - επιπλοκές της χολολιθίασης;

Κολικοί

Ο πόνος λόγω χολολιθίασης μπορεί να γίνει εξαιρετικά οξύς εώς και ανυπόφορος και συνδυάζεται με έντονη εφίδρωση και τάση για εμετό. Συνήθως ο πόνος εμφανίζεται με την μορφή κολικών, δηλαδή περιοδικά εμφανιζόμενων πολύ έντονων πόνων με σύντομες φάσεις παροδικής βελτίωσης.

Οι κολικοί αποδίδονται στις συσπάσεις του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης ή και των άλλων χοληφόρων αγγείων σε περίπτωση μετατόπισης των λίθων.

Χολοκυστίτιδα - φλεγμονή, ύδρωπας, εμπύημα της χοληδόχου κύστης

Η συμπτωματική χολοκύστολιθίαση οδηγεί σε συνεχή ερεθισμό της χοληδόχου κύστης και ευνοεί την διόγκωσή της, λόγω περισυλλογής υγρού, αλλά και την ανάπτυξη μικροοργανισμών μέσα σε αυτή.

Η φλεγμονή - μόλυνση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστίτιδα) μπορεί να είναι αφενός χρόνια, με σχετικά ήπια συμπτώματα, σύντομες φάσεις οξείας φλεγμονής, αλλά και σταδιακή αλλοίωση των τοιχωμάτων και δημιουργία περιτοναϊκών και εντερικών συμφύσεων. Αφετέρου η χολοκυστίτιδα μπορεί να είναι οξεία με γενικευμένα συμπτώματα όπως έντονος πόνος, δυσφορία, ρίγος, πυρετός, αφυδάτωση, εμετός κ.α. Η οξεία χολοκυστίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε εμπύημα της χοληδόχου κύστης (συλλογή πύου) αλλά και σε οξεία κοιλία και περιτονίτιδα.

Αποφρακτικός ίκτερος

Η μετακίνηση ενός λίθου από την χοληδόχο κύστη στον χοληδόχο πόρο μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στην ομαλή ροή της χολής προς τον εντερικό σωλήνα, εξαιτίας μηχανικής απόφραξης του χοληδόχου πόρου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και χωρίς μετακίνηση του λίθου αλλά μέσω έμμεσης πίεσης και απόφραξης της χοληφόρου οδού (σύνδρομο Mirizzi).

Τέτοιες καταστάσεις οδηγούν χωρίς θεραπεία σε αποφρακτικό ίκτερο, με χαρακτηριστική κίτρινη χροιά του δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών συνήθως με συνοδό κνησμό (φαγούρα) σαν αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων της χολερυθρίνης στο αίμα.

Η χολερυθρίνη, ένα βασικό συστατικό του διαλύματος της χολής, αποκτά υψηλά επίπεδα στο αίμα, αφού δεν μπορεί να διοχετευτεί φυσιολογικά στο έντερο, λόγω της απόφραξης των χοληφόρων αγγείων.

Οξεία παγκρεατίτιδα

Η απόφραξη του χοληδόχου πόρου, εξαιτίας λίθου ακριβώς πριν τον σφιγκτήρα oddi, μπορεί να οδηγήσει και σε διαταραχές στην ροή των παγκρεατικών ενζύμων. Η λειτουργική απόφραξη του παγκρεατικού πόρου οδηγεί σε οξεία παγκρεατίτιδα, μία ιδιαίτερα επικίνδυνη πάθηση, που απαιτεί άμεση εντατική και στην περίπτωση αυτή επεμβατική θεραπεία (π.χ. ERCP).

Διάτρηση της χοληδόχου κύστης - ειλεός εκ χολολίθου

Ορισμένες φορές ένας ευμεγέθης χολόλιθος διαπερνά το τοίχωμα της χοληδόχου κύστης δημιουργώντας χολοκυστοεντερικό συρίγγιο. Ένας ή περισσότεροι λίθοι μπορούν να μεταβούν με αυτό τον τρόπο στον εντερικό σωλήνα και να δημιουργήσουν μηχανική απόφραξη του εντέρου (ειλεός εκ χολολίθου).

Χολαγγειίτιδα

Η οξεία χολαγγειίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή - βακτηριδιακή μόλυνση των χοληφόρων αγγείων εξαιτίας απόφραξης και στάσης της χολής, είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Ποιές εξετάσεις είναι απαραίτητες για την διάγνωση της χολολιθίασης;

υπερηχογράφημα χολοκυστολιθίαση

Για την διάγνωση της χολολιθίασης είναι καταρχάς απαραίτητη η προσεκτική κλινική εξέταση από έμπειρο ιατρό, σε συνδυασμό με την αναλυτική καταγραφή των συμπτωμάτων και του ιστορικού του ασθενούς.

Η επιβεβαίωση της διάγνωσης πρέπει να γίνεται με υπερηχογράφημα, στο οποίο ελέγχεται η ακριβής θέση και το μέγεθος των χολολίθων αλλά και η συνολική εικόνα της χοληδόχου κύστης, των χοληφόρων αγγείων, του ήπατος και του παγκρέατος. Ο αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος είναι φυσικά επίσης απαραίτητος. Προτείνεται επίσης και ο έλεγχος του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου μέσω γαστροσκόπησης.

Περαιτέρω διαγνωστικές διαδικασίες, όπως π.χ. η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία, είναι συνήθως απαραίτητες μόνο σε εξειδικευμένες περιπτώσεις.

Θεραπεία της χολολιθίασης

Ποιά είναι η θεραπεία της διαγνωσμένης χολολιθίασης;

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες η σαφώς προτεινόμενη θεραπεία της συμπτωματικής χολοκυστολιθίασης είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).

Η χοληδόχος κύστη, η οποία περιέχει λίθους που δημιουργούν συμπτώματα, έχει χάσει πλέον την φυσιολογική της λειτουργία αποθήκευσης και επαναπόδοσης της χολής. Απεναντίας, οι παρουσία λίθων σε αυτή την περίπτωση αυξάνει την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, όπως ίκτερο, παγκρεατίτιδα κλπ. (βλέπε παραπάνω).

Εξάλλου, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, που περιέχει λίθους και έχει χάσει την λειτουργία της, δεν επηρεάζει την φυσιολογική παραγωγή και διοχέτευση της χολής στο έντερο και συνεπώς δεν προκυπτει κανένας περιορισμός στην υγεία ή τον τρόπο ζωής του ασθενούς μετά την χειρυργική αφαίρεσή της.

Υπάρχουν εναλλακτικές μεθόδοι πέραν της χειρουργικής αποκατάστασης;

Στο παρελθόν έχουν εφαρμοστεί διάφορες συντηρητικές - μη χειρουργικές μεθόδοι αντιμετώπισης της χολολιθίασης χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η λιθοτριψία των χολόλιθων δεν εφαρμόζεται ουσιαστικά πια. Η φαρμακευτική θεραπεία διάλυσης των χολολίθων με ειδικά φάρμακα, όπως το ουρσοδεοξύ χολικό οξύ, είναι εφαρμόσιμη μόνο σε ειδικού τύπου χολόλιθους και δεν παρουσιάζει ικανοποιητικά αποτελέσματα (συχνή υποτροπή - επανεμφάνιση).

Πώς διενεργείται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης;

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) διενεργείται πλέον εδώ και πολλά χρόνια μέσω λαπαροσκόπησης (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή), σαν μέθοδος πρώτης επιλογής.

Κατά την λαπαροσκόπηση η εισαγωγή των απαραίτητων χειρουργικών εργαλείων για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα, μήκους λίγων χιλιοστών. Μέσω κατάλληλων συστημάτων, ένα αέριο (συνήθως CO2) εισάγεται στην κοιλιακή κοιλότητα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος για την διενέργεια της επέμβασης.

Με την βοήθεια μίας ειδικής κάμερας - οπτικής ίνας (λαπαροσκόπιο), το εσωτερικό της κοιλιακής χώρας μεγενθύνεται και προβάλλεται έγχρωμα σε μια οθόνη στην αίθουσα του χειρουργείου.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί με αυτόν τον τρόπο να καταγραφεί π.χ. σε μορφή βίντεο - DVD. Στο παρακείμενο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε μία επέμβαση αφαίρεσης χοληδόχου κύστης, όπως ακριβώς την βλέπει και ο χειρουργός.

χολοκυστεκτομή

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει καθιερωθεί σαν πρώτη επιλογή έναντι της ανοικτής χειρουργικής μεθόδου, διότι έχει σαφή πλεονεκτήματα για τον ασθενή:

 • πολύ μικρότερο χειρουργικό τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, που σχετίζονται με αυτό (διαπύηση, μετεγχειρητική κήλη, διάσπαση, χρόνιος πόνος, μετεγχειρητικές συμφύσεις κλπ.)
 • σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και πιο γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς.
 • ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική.
 • ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία.
 • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών.

Βίντεο: Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσω λαπαροσκόπησης
Xειρουργοί: Γιώργος Τσιλεδάκης / Stefan Haak

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μονήρους οπής - single port cholecystectomy

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και η λαπαροσκοπική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μέσω μόνο μίας τομής (single port cholecystectomy), σε αντίθεση με την βασική λαπαροσκοπική μέθοδο στην οποία είναι αναγκαίες 3 ή 4 μικρές τομές στο δέρμα του ασθενούς.

Κατά την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μίας οπής χρησιμοποιούνται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία (π.χ. SILS), τα οποία εισάγονται μέσω μίας μικρής οπής στην περιοχή του ομφαλού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο άρθρο λαπαροσκόπηση μίας τομής (single-port laparoscopy).

Ρομποτική χολοκυστεκτομή

Μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής μεθόδου αποτελεί η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, μέσω ρομποτικής χειρουργικής (π.χ. με το χειρουργικό σύστημα daVinci).

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχτεί από επαρκείς κλινικές μελέτες, ότι η χρήση ρομποτικής χειρουργικής έχει σαφή πλεονεκτήματα για τον ασθενή σε σχέση με την λαπαροσκοπική χειρουργική, όσον αφορά στην χολοκυστεκτομή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος της ρομποτικής χειρουργικής, την καθιστά μία πολύ ενδιαφέρουσα μέθοδο χωρίς ευρεία κλινική εφαρμογή προς το παρόν.

Ανοικτή χολοκυστεκτομή

Η κλασική ανοικτή μέθοδος χολοκυστεκτομής εφαρμόζεται πλέον πολύ σπάνια σαν πρώτη επιλογή, κυρίως σε περιπτώσεις όπου δεν ενδείκνυται εκ των προτέρων η λαπαροκόπηση (π.χ. σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ή επικείμενη αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς).

Παραμένει πάντως σαν δεύτερη επιλογή, ιδιαίτερα σε καταστάσεις, όπου η απαραίτητη αναγνώριση των ανατομικών δομών μέσω λαπαροσκόπησης δεν είναι τεχνικά δυνατή, π.χ. μετά από πολλαπλές φλεγμονές με δημιουργία εκτεταμένων συμφύσεων.

Ποιές μεθόδοι αναισθησίας εφαρμόζονται;

Η μέθοδος αναισθησίας που εφαρμόζεται για την διεξαγωγή μίας χολοκυστεκτομής είναι η γενική αναισθησία. ανεξάρτητα αν η επέμβαση διεξαχθεί λαπαροσκοπικά ή ανοικτά.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • υπερηχογράφημα
 • αιματολογικές εξετάσεις
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • έλεγχο της πάγιας φαρμακευτικής αγωγής και προσωρινή διακοπή ορισμένων σκευασμάτων (π.χ. αντιπηκτικά, μετφορμίνη)
 • σε ορισμένες περιπτώσεις ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική και πνευμονολογική αξιολόγηση
 • γαστροσκόπηση (προτείνεται σε πολλές περιπτώσεις μετά την κλινική εκτίμηση)
 • αξιολόγηση από τον αναισθησιολόγο

Κατά την παραμονή στην κλινική

Την ημέρα της επέμβασης ο ασθενής εισάγεται στην κλινική νηστικός εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπου η εισαγωγή γίνεται την προηγούμενη ημέρα για την διεξαγωγή του προεγχειρητικού ελέγχου.

Η διάρκεια της λαπαροσκοπικής επέμβασης κυμαίνεται συνήθως από 45 ως 90 λεπτά, αν και ο χρόνος παραμονής του ασθενούς στο χώρο των χειρουργείων είναι μεγαλύτερος, για την διεξαγωγή των απαραίτητων προετοιμασιών και της νάρκωσης.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι κατά κανόνα περιορισμένος και αντιμετωπίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αρχικά ενδοφλεβίως και στη συνέχεια από το στόμα. Κατά την διάρκεια της επέμβασης μπορεί να εισαχθεί ένα σωληνάκι για παροχέτευση των υγρών, το οποίο αφαιρείται ανώδυνα συνήθως την 1η ή και την 2η μετεγχειρητική ημέρα.

Μετά την περάτωση της επέμβασης ο ασθενής μεταφέρεται στον κανονικό θάλαμο και σηκώνεται την ίδια ημέρα. Κατά την διάρκεια της νοσηλείας χορηγείται αντιβιωτική αγωγή, γαστροπροστασία και θρομβοπροφύλαξη, ενώ ξεκινάει πολύ σύντομα και η σίτιση του ασθενούς. Η διάρκεια παραμονής στην κλινική κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και το εύρος της επέμβασης κατά κανόνα από 1 ημέρα έως και 2 ημέρες.

Είναι προφανές, οτι σε περίπτωση συναφών παθήσεων - επιπλοκών της χολολιθίασης (π.χ. χολοκυστίτιδα) τόσο το θεραπευτικό πρωτόκολλο όσο και η διάρκεια νοσηλείας προσαρμόζονται ανάλογα.

Μετά την έξοδο από την κλινική

Μετά την έξοδο από την κλινική γίνεται τακτικός μετεγχειρητικός έλεγχος του ασθενούς στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής.

Η χρήση παυσίπονων είναι σπανίως απαραίτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται από το στόμα. Η αντιθρομβωτική προστασία γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή και ειδικές κάλτσες. Οι χειρουργικές τομές ελέγχονται ως προς την επούλωσή τους κατά τις αλλαγές των τραυμάτων και τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως σε 8-12 ημέρες.

Διαιτητικές συμβουλές μετά τη χολοκυστεκτομή

Σε αντίθεση με παλαιότερες πρακτικές και απόψεις, πρέπει να τονιστεί ότι σήμερα δεν προτείνεται πια η μόνιμη ή η μακροχρόνια αποφυγή κάποιων τροφών στην δίαιτα του ασθενούς μετά την χολοκυστεκτομή. Αντιθέτως, ο ασθενής μπορεί να επιστέψει στο πλήρες πρo της επέμβασης διαιτολόγιό του μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα την βαρύτητα της πάθησης και την γενική φυσιολογία του ασθενούς.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται συνήθως μόνο κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών εως λίγων εβδομάδων μετά την επέμβαση: στο χρονικό αυτό διάστημα προτείνεται η λήψη συχνών γευμάτων σε μικρες ποσότητες και μικρές, καλομασημένες μπουκιές. Συνιστάται η αποφυγή τροφών όπως:

 • τηγανητά, καρυκεύματα και βαριές σάλτσες
 • λιπαρά φαγητά, βούτηρο, ζωικά λίπη, χοιρινό, εντόσθια, θαλασσινά (οστρακοειδή, γαρίδες κλπ.)
 • οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά
 • γλυκά, σοκολάτες, παγωτά
 • ξηροί καρποί
 • κρόκος αυγών, λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
σύνταξη και επιμέλεια κειμένου
Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Καλέστε στο +30 28210 47270 - 28210 28828 ή στείλτε μας το μήνυμα σας.
βρείτε άλλα άρθρα σχετικά με
         
βρείτε άλλα άρθρα στην θεματική ενότητα
Χειρουργική  
εξωτερικές πηγές
1. Gallstones - Cholelithiasis; Gallbladder attack; Biliary colic; Gallstone attack; Biliary calculus - A.D.A.M. Medical Encyclopedia
2. Acute cholecystitis - A.D.A.M. Medical Encyclopedia
3. Gallbladder removal - laparoscopic - A.D.A.M. Medical Encyclopedia
4. Gallbladder removal - open - A.D.A.M. Medical Encyclopedia
5. Πλήρη ιατρικά άρθρα σχετικά με την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή στο PubMed Central
6. Επιστημονικά άρθρα, δημοσιεύσεις και αποτελέσματα κλινικών μελέτων για την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή στο PubMed
ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

Η λαπαροσκόπηση γίνεται τρισδιάστατη (3D laparoscopy) Πληροφορίες και τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την λαπαροσκόπηση, μία μέθοδο ενδοσκοπικής, ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής, που εφαρμόζεται για την διάγνωση και την θεραπεία παθήσεων της κοιλιάς και της πυέλου.
Συνολικές προβολές: 22190
Ημ/νία δημοσίευσης:
λαπαροσκοπική χειρουργική

Λαπαροσκόπηση μίας τομής (single incision laparoscopy) Άρθρο για τις νέες λαπαροσκοπικές μεθόδους μονήρους οπής, όπου η χειρουργική επέμβαση διενεργείται μέσω μόνο μίας πολύ μικρής τομής
Συνολικές προβολές: 874
Ημ/νία δημοσίευσης:
ιατρικά περιστατικά

Βίντεο λαπαροσκοπικών - αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων Παρουσίαση ιατρικών περιστατικών με επισύναψη βίντεο από ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές - αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις
Συνολικές προβολές: 23842
Ημ/νία δημοσίευσης:
προεγχειρητικός έλεγχος

10 ερωτήσεις προς τον ιατρό πριν από κάθε χειρουργείο Η αναλυτική ενημέρωση του ασθενή από τον θεράποντα χειρουργό θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι κάθε χειρουργικής επέμβασης. Τι πρέπει να διευκρινιστεί στη συζήτηση πριν από το χειρουργείο;
Συνολικές προβολές: 21373
Ημ/νία δημοσίευσης:
σύνταξη και επιμέλεια κειμένου

τίτλος ανάρτησης Πέτρες στη χολή - χολολιθίαση - λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

περίληψη Άρθρο για την χολολιθίαση (λίθοι στην χοληδόχο κύστη): αιτιολογία, συμπτώματα και παρουσίαση της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.

θεματική ενότητα
Χειρουργική  
 
σχετικό με
         
 
αξιολόγηση
4.8 αστέρια σε 6684 αξιολογήσεις
 
άδεια χρήσης
Το κείμενο αυτό διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0, η οποία προβλέπει την ελεύθερη αναπαραγωγή, διανομή και παρουσίασή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφερθεί το όνομα και η ιδιότητα του/των συντακτών και η Ιατρική Βιβλιοθήκη σαν μέσο δημοσίευσης.
 
τελευταία επεξεργασία
el - 2452 λέξεις
 

Γίνετε συντάκτης της Ιατρικής Βιβλιοθήκης

Όλοι οι συντάκτες αποκτούν προσωπική ιστοσελίδα εντός της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, στην οποία μπορούν να καταχωρηθούν στοιχεία επικοινωνίας, βιογραφικό, λοιπές δημοσιεύσεις και γενικότερα οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κρίνεται απαραίτητο από τον ίδιο τον συντάκτη.

Αν ενδιαφέρεστε να δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο στην Ιατρική Βιβλιοθήκη, παρακαλώ αποστείλετε το κείμενο προς καταχώρηση μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην παρακάτω διεύθυνση:

Εγγραφή στην τροφοδοσία RSS

Οι τροφοδοσίες Really Simple Syndication (RSS) αποτελούν έναν εύκολο τρόπο ανάγνωσης των πιο πρόσφατων δημοσιεύσεων της Ιατρικής Βιβλιοθήκης.

Εγγραφείτε τώρα στο αρχείο ροής - τροφοδοσίας της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα μια σύνοψη, όποτε δημοσιεύεται νέο περιεχόμενο ή γίνεται ενημέρωση των κειμένων. Η εγγραφή γίνεται στον browser ή και στο smartphone μέσω προγραμμάτων ανάγνωσης RSS, όπως π.χ. το Feedly

Διεύθυνση RSS της Ιατρικής Βιβλιοθήκης:
https://chaniaclinic.com/rss-library

Σημείωση για τον αναγνώστη

Τα κείμενα που καταχωρούνται στην Ιατρική Βιβλιοθήκη ελέγχονται από την επιστημονική ομάδα της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη για την γενική εγκυρότητά τους, με βάση την καθιερωμένη ιατρική πρακτική και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Εντούτοις, στα άρθρα μπορεί να εκφράζονται και προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη, βασισμένες στην ατομική του κατάρτιση και εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση, τα κείμενα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απαιτούμενη εξέταση, διάγνωση και θεραπεία από τον ιατρό σας.

chaniaclinic
η νέα κλινική σας στην Κρήτη

ακολουθήστε μας στα social media

chaniaclinic
Κεντρική Κλινική Τσεπέτη
Τηλεφωνικό κέντρο: 28210 28828 Φαξ: 28210 28829

Παπαναστασίου 9, πλατεία Δικαστηρίων, 73133 Χανιά Κρήτη GR

35.51020 24.03289

Ο καιρός στα Χανιά 30/06/2022 22:56: πολύ ασθενής άνεμος (2 bft) δυτικός, αίθριος, 26 °C
αίθριος

Ιατρική Βιβλιοθήκη

Η Ιατρική Βιβλιοθήκη είναι μια online συλλογή ιατρικών άρθρων, βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και άλλων ενημερωτικών κειμένων σε θέματα υγείας, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών και του ευρύτερου κοινού.

Μεταβείτε τώρα στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

Βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων

Βίντεο με παρουσίαση ιατρικών περιστατικών θα βρείτε στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

καθώς και στο κανάλι της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτης στο YouTube >>

@chaniaclinic on twitter
check up: οικονομικά πακέτα προληπτικού ελέγχου
menu
χάρτης τηλέφωνο email twitter
© 2022 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΣΕΠΕΤΗ - ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ All rights reserved