Αρθροσκόπηση γόνατος - ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

αρθροσκόπηση

Πληροφορίες για την αρθροσκόπηση γόνατος, η οποία εφαρμόζεται για την διάγνωση και θεραπεία παθήσεων, όπως η ρήξη μηνίσκου ή χιαστού συνδέσμου.

Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης: λεπτά
Συνολικές προβολές: 10656

Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος Stefan Haak, ορθοπαιδικός χειρουργός - τραυματολόγος

  επικοινωνήστε με τον γιατρό

αρθροσκόπηση γόνατος

Τι είναι η αρθροσκόπηση;

Η αρθροσκόπηση αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο, η οποία εφαρμόζεται επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια για την διάγνωση και την θεραπεία διαφόρων βλαβών και αλλοιώσεων στην περιοχή των αρθρώσεων.

Σε αντίθεση με τις ανοικτές μεθόδους, κατά την αρθροσκόπηση η εισαγωγή των απαραίτητων χειρουργικών εργαλείων γίνεται μέσω πολύ μικρών τομών στο δέρμα, μήκους λίγων χιλιοστών.

Με την βοήθεια μίας ειδικής κάμερας (αρθροσκόπιο), το εσωτερικό της άρθρωσης μεγενθύνεται και προβάλλεται έγχρωμα σε μια οθόνη, επιτρέποντας στον χειρουργό να αποκαταστήσει την όποια βλάβη με μεγάλη ακρίβεια.

Πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης

Σαν ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος, η αρθροσκόπηση μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή σε σχέση με τις συμβατικές ανοικτές χειρουργικές μεθόδους:

 • βελτιωμένη ορατότητα, ιδιαίτερα σε δύσκολα προσβάσιμες περιοχές των αρθρώσεων
 • πολύ μικρότερο τραύμα και συνεπώς μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, που σχετίζονται με αυτό (διαπύηση, χρόνιος πόνος κλπ.)
 • σημαντική μείωση του μετεγχειρητικού πόνου
 • ταχύτερη ανάρρωση και έξοδος από την κλινική
 • ταχεία επάνοδος στις φυσιολογικές δραστηριότητες και στην εργασία
 • καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω μικρότερων τομών

Σε ποιές αρθρώσεις μπορεί να γίνει αρθροσκόπηση;

Αρθροσκοπικός έλεγχος μπορεί να διεξαχθεί σε όλες τις μεγάλες αρθρώσεις του σώματος. Κατά κύριο λόγο η αρθροσκόπηση εφαρμόζεται στο γόνατο, στον ώμο. στον καρπό, στην ποδοκνημική, στο ισχίο και στον αγκώνα.

Η άρθρωση του γόνατος

Το γόνατο είναι μία από τις μεγάλες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος με πολύπλοκη δομή, η οποία υποβάλλεται σε σημαντικές πιέσεις και εναλλαγές δυνάμεων κατά τις καθημερινές μας δραστηριότητες και συχνά υπόκειται σε τραυματισμούς και αλλοιώσεις.

Η άρθρωση αποτελείται από 3 οστά, το οστό του μηρού (πάνω), το οστό της κνήμης (κάτω) και την επιγονατίδα (μπροστά), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους μέσω της αρθρικής κάψας και των συνδέσμων.

Στα σημεία επαφής τους, τα παραπάνω οστά επικαλύπτονται από ένα στρώμα χόνδρου, που εξαιτίας της λείας υφής του επιτρέπει την χωρίς τριβές μετατόπιση των οστών και κατ' επέκταση την κίνηση της άρθρωσης.

Μέσα στην άρθρωση βρίσκονται διάφορα ανατομικά στοιχεία, όπως ο έσω και έξω μηνίσκος, ο οπίσθιος και ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, ο αρθρικός υμένας κλπ. στα οποία διαχύνεται αρθρικό υγρό.

Όλες οι παραπάνω δομές καθορίζουν και συμβάλλουν στην λειτουργία και σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος. Η αλλοίωση ή ο τραυματισμός μέρους των παραπάνω δομών μπορεί να επιφέρει σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργία της άρθρωσης (π.χ. πόνο, αστάθεια, περιορισμό κίνησης κλπ.).

Τι είναι η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος διεξάγεται σε κατάλληλα εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα υπό γενική, ραχιαία ή σε ορισμένες περιπτώσεις τοπική αναισθησία.

Βίντεο: Αρθροσκόπηση γόνατος

Αρθροσκόπηση γόνατος λόγω ρήξης μηνίσκου
Xειρουργοί: Stefan Haak / Γιώργος Τσιλεδάκης

Κατά την διάρκεια της αρθροσκόπησης εισάγονται στην άρθρωση κατάλληλα χειρουργικά εργαλεία μέσω 2 πολύ μικρών τομών, μήκους λίγων χιλιοστών. Με την βοήθεια μίας ειδικής κάμερας / οπτικής ίνας το εσωτερικό της άρθρωσης μεγενθύνεται και προβάλλεται σε μια οθόνη, κάτι που επιτρέπει στον χειρουργό όχι μόνο να ανιχνεύσει με ακρίβεια παθολογικές καταστάσεις ή τραυματισμούς αλλά και να παρέμβει άμεσα για την αποκατάστασή τους.

Για ποιές ασθένειες ή τραυματισμούς είναι κατάλληλη η αρθροσκόπηση γόνατος;

Μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τραυματικές ή εκφυλιστικές ρήξεις των μηνίσκων, τοπικές ή γενικευμένες βλάβες του αρθρικού χόνδρου, ρήξεις των χιαστών συνδέσμων, φλεγμονές του αρθρικού υμένα, ελευθερα σώματα και πολλές άλλες τραυματικές ή παθολογικές καταστάσεις της άρθρωσης.

Η ένδειξη για την διεξαγωγή αρθροσκοπικής επέμβασης καθορίζεται από τον θεράποντα ειδικό ιατρό – ορθοπεδικό, μετά από εκτεταμένη αξιολόγηση των κλινικών και διαγνωστικών απεικονιστικών ευρημάτων.

Ο ειδικός ιατρός ενημερώνει επίσης τον ασθενή αν η συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω αρθροσκόπησης ή εάν μία εναλλακτική συντηρητική θεραπεία (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία κλπ.) ή μια ανοικτή χειρουργική επέμβαση είναι προτιμότερη.

Υπάρχουν γνωστές επιπλοκές;

Εκτεταμένες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι κατά την διάρκεια ή μετά το πέρας της αρθροσκόπησης γόνατος η πιθανότητα επιπλοκών είναι εξαιρετικά μικρή.

Όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να έχουν θεωρητικά επιπλοκές οπως μόλυνση, οίδημα, αιμορραγία, βλάβη σε νεύρα, θρόμβωση κλπ. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική κατά την αρθροσκόπηση γόνατος καθώς και η καθορισμένη μετεγχειρητική παρακολούθηση καθιστούν τέτοιου είδους καταστάσεις ακόμα πιο απίθανες.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνει:

 • αιματολογικές εξετάσεις
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • έλεγχο της πάγιας φαρμακευτικής αγωγής και προσωρινή διακοπή ορισμένων σκευασμάτων (π.χ. αντιπηκτικά, μετφορμίνη)
 • σε ορισμένες περιπτώσεις ακτινογραφία θώρακος, καρδιολογική και πνευμονολογική αξιολόγηση
 • αξιολόγηση από τον αναισθησιολόγο, ο οποίος ενημερώνει αναλυτικά τον ασθενή για την ιδανικότερη μέθοδο αναισθησίας ανά περίπτωση

Κατά την παραμονή στην κλινική

Την ημέρα της επέμβασης ο ασθενής εισάγεται στην κλινική νηστικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις η εισαγωγή γίνεται και την προηγούμενη ημέρα για την διεξαγωγή του προεγχειρητικού ελέγχου.

Μετά την περάτωση της αρθροσκόπησης ο ασθενής σηκώνεται την ίδια ημέρα και μπορεί να περπατήσει τις περισσότερες φορές χωρίς βακτηρίες (πατερίτσες), ενώ ξεκινάει ασκήσεις φυσικοθεραπείας στο γόνατο.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι κατά κανόνα περιορισμένος και αντιμετωπίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ενδοφλεβίως ή από το στόμα. Κατά την διάρκεια της επέμβασης εισάγεται συχνά στο γόνατο ένα σωληνάκι για παροχέτευση των υγρών από την άρθρωση, το οποίο αφαιρείται ανώδυνα συνήθως την 1η ή και την 2η μετεγχειρητική ημέρα.

Η διάρκεια παραμονής στην Κλινική κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και το εύρος της επέμβασης κατά κανόνα από μερικές ώρες έως και 2 ημέρες.

Μετά την έξοδο από την κλινική

Ανάλογα με τον τύπο και το εύρος της επέμβασης ο ιατρός καθορίζει την διάρκεια χρήσης ορθοπεδικών βοηθημάτων, η οποία κυμαίνεται κατά κανόνα από 1-3 ημέρες εώς 2 εβδομάδες, ενώ συνεχίζονται οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας στο γόνατο.

Η χρήση παυσίπονων είναι σπανίως απαραίτητη για μεγάλο χρονικό διάστημα και γίνεται από το στόμα. Η αντιθρομβωτική προστασία γίνεται με φαρμακευτική αγωγή ή και ειδικές κάλτσες. Οι μικρές χειρουργικές τομές ελέγχονται ως προς την επούλωσή τους κατά τις αλλαγές των τραυμάτων και τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως σε 8-12 ημέρες.

σύνταξη και επιμέλεια κειμένου
Γιώργος Τσιλεδάκης, γενικός χειρουργός, λαπαροσκόπος - χειρουργός τραύματος
Stefan Haak, ορθοπαιδικός χειρουργός - τραυματολόγος

Eπικοινωνήστε με τον γιατρό

Καλέστε στο +30 28210 47270 - 28210 28828 ή στείλτε μας το μήνυμα σας.
βρείτε άλλα άρθρα σχετικά με
       
βρείτε άλλα άρθρα στην θεματική ενότητα
Ορθοπαιδική  
εξωτερικές πηγές
1. Πλήρη ιατρικά άρθρα σχετικά με την αρθροσκόπηση γόνατος στο PubMed Central
2. Επιστημονικά άρθρα, δημοσιεύσεις και αποτελέσματα κλινικών μελέτων για την αρθροσκόπηση γόνατος στο PubMed
αρθροσκόπηση

Αρθροσκόπηση ώμου - ελάχιστα επεμβατική χειρουργική Πληροφορίες για την αρθροσκόπηση ώμου, μίας μεθόδου ενδοσκοπικής χειρουργικής, που εφαρμόζεται για την διάγνωση και θεραπεία παθήσεων και τραυματισμών του ώμου.
Συνολικές προβολές: 6035
Ημ/νία δημοσίευσης:
ιατρικά περιστατικά

Βίντεο λαπαροσκοπικών - αρθροσκοπικών χειρουργικών επεμβάσεων Παρουσίαση ιατρικών περιστατικών με επισύναψη βίντεο από ενδοσκοπικές - λαπαροσκοπικές - αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις
Συνολικές προβολές: 23842
Ημ/νία δημοσίευσης:
σύνταξη και επιμέλεια κειμένου

τίτλος ανάρτησης Αρθροσκόπηση γόνατος - ελάχιστα επεμβατική χειρουργική

περίληψη Πληροφορίες για την αρθροσκόπηση γόνατος, η οποία εφαρμόζεται για την διάγνωση και θεραπεία παθήσεων, όπως η ρήξη μηνίσκου ή χιαστού συνδέσμου.

θεματική ενότητα
Ορθοπαιδική  
 
σχετικό με
       
 
αξιολόγηση
4.8 αστέρια σε 6750 αξιολογήσεις
 
άδεια χρήσης
Το κείμενο αυτό διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά 3.0, η οποία προβλέπει την ελεύθερη αναπαραγωγή, διανομή και παρουσίασή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναφερθεί το όνομα και η ιδιότητα του/των συντακτών και η Ιατρική Βιβλιοθήκη σαν μέσο δημοσίευσης.
 
τελευταία επεξεργασία
el - 925 λέξεις
 

Γίνετε συντάκτης της Ιατρικής Βιβλιοθήκης

Όλοι οι συντάκτες αποκτούν προσωπική ιστοσελίδα εντός της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, στην οποία μπορούν να καταχωρηθούν στοιχεία επικοινωνίας, βιογραφικό, λοιπές δημοσιεύσεις και γενικότερα οποιαδήποτε άλλη πληροφορία κρίνεται απαραίτητο από τον ίδιο τον συντάκτη.

Αν ενδιαφέρεστε να δημοσιεύσετε το δικό σας άρθρο στην Ιατρική Βιβλιοθήκη, παρακαλώ αποστείλετε το κείμενο προς καταχώρηση μαζί με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στην παρακάτω διεύθυνση:

Εγγραφή στην τροφοδοσία RSS

Οι τροφοδοσίες Really Simple Syndication (RSS) αποτελούν έναν εύκολο τρόπο ανάγνωσης των πιο πρόσφατων δημοσιεύσεων της Ιατρικής Βιβλιοθήκης.

Εγγραφείτε τώρα στο αρχείο ροής - τροφοδοσίας της Ιατρικής Βιβλιοθήκης, ώστε να λαμβάνετε αυτόματα μια σύνοψη, όποτε δημοσιεύεται νέο περιεχόμενο ή γίνεται ενημέρωση των κειμένων. Η εγγραφή γίνεται στον browser ή και στο smartphone μέσω προγραμμάτων ανάγνωσης RSS, όπως π.χ. το Feedly

Διεύθυνση RSS της Ιατρικής Βιβλιοθήκης:
https://chaniaclinic.com/rss-library

Σημείωση για τον αναγνώστη

Τα κείμενα που καταχωρούνται στην Ιατρική Βιβλιοθήκη ελέγχονται από την επιστημονική ομάδα της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτη για την γενική εγκυρότητά τους, με βάση την καθιερωμένη ιατρική πρακτική και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Εντούτοις, στα άρθρα μπορεί να εκφράζονται και προσωπικές απόψεις του εκάστοτε συντάκτη, βασισμένες στην ατομική του κατάρτιση και εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση, τα κείμενα έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απαιτούμενη εξέταση, διάγνωση και θεραπεία από τον ιατρό σας.

chaniaclinic
η νέα κλινική σας στην Κρήτη

ακολουθήστε μας στα social media

chaniaclinic
Κεντρική Κλινική Τσεπέτη
Τηλεφωνικό κέντρο: 28210 28828 Φαξ: 28210 28829

Παπαναστασίου 9, πλατεία Δικαστηρίων, 73133 Χανιά Κρήτη GR

35.51020 24.03289

Ο καιρός στα Χανιά 30/06/2022 22:33: πολύ ασθενής άνεμος (2 bft) δυτικός εώς βορειοδυτικός, αίθριος, 26 °C
αίθριος

Ιατρική Βιβλιοθήκη

Η Ιατρική Βιβλιοθήκη είναι μια online συλλογή ιατρικών άρθρων, βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και άλλων ενημερωτικών κειμένων σε θέματα υγείας, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των ασθενών και του ευρύτερου κοινού.

Μεταβείτε τώρα στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

Βίντεο χειρουργικών επεμβάσεων

Βίντεο με παρουσίαση ιατρικών περιστατικών θα βρείτε στην Ιατρική Βιβλιοθήκη >>

καθώς και στο κανάλι της Κεντρικής Κλινικής Τσεπέτης στο YouTube >>

@chaniaclinic on twitter
check up: οικονομικά πακέτα προληπτικού ελέγχου
menu
χάρτης τηλέφωνο email twitter
© 2022 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΣΕΠΕΤΗ - ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ All rights reserved